Доступність посилання

ТОП новини

Чи звільнить «футбольна дипломатія» Тимошенко? (Європейська преса)


Прага – Західна преса жваво коментує очікувану в середу неформальну зустріч у Донецьку міністрів закордонних справ Польщі та Швеції Радослава Сікорського і Карла Більдта з українським впливовим олігархом Рінатом Ахметовим. Що може дати нового ця неофіційна зустріч у кулуарах матчу Ліги чемпіонів Європи з футболу у справі звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко і покращення значно зіпсованих стосунків між ЄС та Україною? Саме це найбільше цікавить оглядачів. Тим часом Віталій Кличко висловлює західній пресі своє сподівання на підтримку Брюсселем його партії «УДАР» під час наступних парламентських виборів. Газети також наголошують, що серед козирних питань на українсько-російських переговорах про газ є і питання про підвищення цін за оренду земель Чорноморським флотом Росії в Севастополі.

Агентство «Ройтерз» цитує у вівторок шведського міністра закордонних справ Карла Більдта, який каже, що «головна мета поїздки до Донецька спільно з польським колегою Радославом Сікорським полягає в тому, щоб «зміряти температуру», чи пак вияснити стан політичного розвитку між ЄС та Україною». Джерело зі Швеції також повідомило агентство, що під час зустрічі чільних дипломатів ЄС з українським політично впливовим олігархом Рінатом Ахметовим на футбольному матчі між «Шахтарем» і португальським «Порту» «вони обговорять поточні політичні питання в Україні, та було б дивно, якщо б тут не обговорювалося питання про звільнення Юлії Тимошенко». Агентство «Ройтерз» також наголошує, що резон цієї неформальної зустрічі міністрів Швеції та Польщі в Донецьку полягає у великому впливові Ріната Ахметова на Президента України, бо саме донецький олігарх був одним із головних фінансистів минулої, переможної для Віктора Януковича, президентської кампанії.

Польська «Жечпосполіта» у зв’язку з очікуваною в середу «футбольною дипломатією» в Донецьку цитує директора Інституту української політики в Києві Костя Бондаренка, котрий не лише вважає, що «нічого дивного у таких розмовах під час матчу немає», але й переконаний, що такі випливові і багаті люди, як Ахметов чи Віктор Пінчук (зять колишнього Президента Кучми), мають засоби випливу на рішення влади у Києві. «Великий бізнес в Україні зацікавлений у європейській інтеграції», – каже про цю зустріч міністрів закордонних справ Швеції і Польщі з Рінатом Ахметовим київський експерт.

Віталій Кличко, український всесвітньо відомий боксер-професіонал та український політик, заявив у інтерв’ю лондонській «Таймз», що під час Помаранчевої революції 2004 року «ми довели, що ми європейці». Кличко також вважає, що європеїзація України сьогодні зазнає випробовування, і необхідно примусити українську владу, поки не пізно, схаменутися. Український політик також переконаний, що в Україні необхідні кардинальні демократичні реформи, інакше вона залишиться поза межами сучасної цивілізації. Віталій Кличко наголошує, що його партія «Український демократичний альянс за реформи (УДАР)» прагнутиме все більше впливати на політику в Україні та серйозно готується до парламентських виборів 2012 року. «Ми зобов’язуємося грати за правилами», – каже Кличко і сподівається на підтримку в Європі зусиль його партії.

Московська «Нєзавісімая газета» не виключає, з посиланнями на експертів і політиків, що перегляд Києвом орендних стосунків із російським Чорноморським флотом в Севастополі є одним з козирів нинішніх газових переговорів із Москвою. Правда, як зауважує газета, «про підготовку тексту нової газової угоди знають 10 осіб в Україні і Росії, але вони не поспішають ділитися інформацією». Однак, як кажуть аналітики, поступки у відповідь на зниження Росією приблизно удвічі ціни на газ з боку України будуть значними.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG