Доступність посилання

ТОП новини

У музеї пам’яті жертв голодоморів очікують скорочення фінансування


Київ – 26 листопада Україна вшановуватиме пам’ять жертв голодоморів. Цього дня на території музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» у Києві пройдуть жалобні заходи, зокрема, скорботна хода та панахида за жертвами штучного голоду. Протягом тижня в музеї відкриється виставка «Трагедія одного села», відбудеться «Урок пам’яті Голодомору», пройде поминальна акція «Варта пам’яті». Тим часом, через постійне скорочення бюджету, майбутнє Меморіалу під питанням, говорять його працівники.
Меморіал пам'яті жертв голодоморів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Створити експозицію «Трагедія одного села: Чорні жнива Масівеччини», яку відкривають у середу в «Меморіалі пам’яті жертв голодоморів», було нелегко, говорять співробітники музею. Через скорочення зарплат працівники з меморіалу звільняються, та й на створення нових експозицій коштів практично не виділяють.

Водночас, наслідки літнього затоплення музею усувати таки почали. Однак, не коштом Міністерства культури, якому підпорядкований Меморіал, а коштом КМДА, яка є юридичним власником будівлі. Будівельник Київінвестбуду Анатолій, який працює на території меморіалу, назвав роботи «косметичним ремонтом».

«Тепер проблем із водою не буде, ми добре зробили гідроізоляцію, – каже він. – Там підфарбувати, там поправити, там плінтус десь відпав, там плитка полетіла, то й усе. Тепер проблем не буде, бо ми все добре зробили».

Заступник директора меморіалу Леся Онишко говорить, що нестача коштів впливає і на якість роботи музею, і на кількість нових виставок й експозицій. Адже в меморіалу досі немає відповідної виставкової зали.

«Ми зараз знаходимося в залі пам’яті. Вона виконує кілька функцій, це і пам’ятник померлим в роки голодоморів, меморіал, куди приходять вшановувати пам’ять померлих і також музей. Тобто три в одному. Це є дуже серйозною проблемою – відсутність реального приміщення для музею. Хотілося б мати залу, де ми могли б мати постійно діючі виставки. Коли комплекс задумувався, йшлося про те, що буде побудована ще будівля музею. Але зважаючи на ті розмови, які зараз ведуться, фінансування, напевно, буде урізане», – сказала Леся Онишко.

Доручення Президента

Зі свого боку, в Міністерстві культури стверджують, що скорочувати фінансування музею не збираються. Однак конкретних цифр відомство ще не має, говорить Андрій Вінграновський, директор Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства.

«Я думаю, що коштів наступного року буде не менше, ніж цього, – зазначає він. – Будемо дивитися, як буде бюджет ухвалюватися, які поправки будуть. Якщо гроші будуть, то вже далі буде розмова про розбудову. На останній Гуманітарній раді Президент дав чітке доручення: зберігати, розвивати ідею збереження меморіалів, пам’яток, збільшувати фінансування».

У вересні цього року, після того, як «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» перевели в підпорядкування Міністерства культури, музею скоротили фінансування. У першу чергу це відобразилося на зарплатах – спеціальні надбавки співробітникам скасували. Тепер працівник, який отримував три з половиною тисячі гривень, має лише півтори.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG