Доступність посилання

ТОП новини

Офіцер Бутирської буцегарні в Москві сказав правду


Бутирська в’язниця
Бутирська в’язниця
Прага – Старший лейтенант та охоронець другого СІЗО «Бутирська в’язниця» у Москві Олексій Козлов працював тут у той час, коли два роки тому в СІЗО довели до смерті адвоката Сергія Магнітського. 17 листопада офіцер Козлов дав інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода, де розповів, «як він втомився від порушень», свідком яких він був весь цей час. Внаслідок цього Олексій Козлов фактично позбувся своєї посади в Бутирці, частини зарплати і отримав погрози на свою адресу. Ветерани охорони Бутирської в’язниці звинуватили Козлова у тому, що він «виніс сміття з хати», і порадили йому «по-доброму» забратися геть із російської Федеральної служби виконання покарань.

Олексій Козлов розповів Радіо Свобода про щоденні зловживання з правами людини в Бутирській в’язниці та змалював «подвійні стандарти», за якими деякі ув’язнені мають пільги, включно з доступом до комп’ютерів, мобільних телефонів, у той час як інші були позбавлені медичного обстеження, зазнавали тиску, побоїв, інших зловживань з боку служби СІЗО. Козлов наголосив, що умови утримання в СІЗО, внаслідок яких загинув адвокат Сергій Магнітський у листопаді 2009 року, тут все ще переважають.

Відкритість і чесність Козлова викликала негайну реакцію в його службі. Але не ту, на яку цей офіцер сподівався.

«Були скликані збори штату СІЗО, але не всіх людей, а лише 47, включно з начальником відділу кадрів Федеральної служби виконання покарань (ФСВП). Хоча була пропозиція вислухати мою точку зору на початку, все ж начальник СІЗО заявив, що не бажає мене слухати і нікому не радить. Потім інспектор із виховної роботи, який написав рапорт про те, що він не бажає перебувати зі мною в одному кабінеті, оголосив про це на цих зборах та попередив, що «є ймовірність наявності в цьому приміщенні предметів, котрі заборонені у межах слідчого ізолятора».

Олексія Козлова покарали за правду

Фактично ніякого реального обговорення позиції Олексія Козлова в СІЗО не відбулося. Але вже наступного тижня, після зборів, коли в понеділок 21 листопада офіцер прийшов на роботу, його не пускали на територію Бутирки. Потім все ж пустили та наказали здати речі в кабінеті, ключ і йти у відділ охорони. Там йому показали нове місце служби – вулицю, тобто місце перед входом до ізолятора. Хоча патрулювання там не було раніше передбачене. Далі Козлову не доплатили зарплату, яку він раніше отримував. Офіцер заявив про наміри скаржитися в прокуратуру щодо того, «наскільки законні дії керівництва Бутирки».

Олексій Козлов також повідомив, що рядові працівники Бутирки висловлювали йому свою підтримку і співчуття. Вони говорили йому, що начальство забороняє з ним спілкуватися. «Низка працівників готова зробити те ж, що і я зробив, але не всі вірять у дієвість таких кроків проти порушень у СІЗО», – сказав Козлов Радіо Свобода.

У прес-бюро ФСВП Радіо Свобода запевнили, що перевірка щодо фактів, які виклав в інтерв’ю Олексій Козлов, вже нібито проводиться, «і, ймовірно, завершиться до кінця тижня». Коментувати щось у Федеральній службі виконання покарань відмовилися.

Юридичну підтримку Олексію Козлову надає російська правозахисна організація Gulagu.net і експерт із робочої групи у справі Сергія Магнітського Володимир Осєчкін. Адвокат погоджується, що найближчим часом приклад Козлова наслідуватимуть й інші офіцери ФСВП.

«У системі Федеральної служби виконання покарань працює понад 340 тисяч працівників. Серед них є й люди, котрі не згодні з діями керівництва, і не збираються виконувати незаконні накази та брати участь у корупційних схемах», – зазначає Володимир Осєчкін.

Правозахисні організації повідомляють, що лише у в’язницях Москви кожного року помирає близько 50 ув’язнених.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG