Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Магнітського майже нічого не змінила в Росії


Сергій Магнітський, фото 2006 року
Сергій Магнітський, фото 2006 року
Москва – Два роки тому, 16 листопада 2009 року, російський юрист Сергій Магнітський, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у СІЗО «Матросская тишина» в Москві. Незважаючи на широкий розголос цієї справи та зміни, внесені в російське законодавство після його смерті, справа Магнітського, на думку правозахисників, мало чому навчила слідчих працівників та суддів.

Розслідування справи про смерть Магнітського взяв на особливий контроль президент Росії. За дорученням Дмитра Медведєва, члени президентської ради з прав людини провели незалежну експертизу обставин загибелі юриста і встановили, що ненадання медичної допомоги Сергію Магнітському стало причиною його смерті. Імена винних перераховані в експертному висновку правозахисників, опублікованому в липні цього року, проте під суд підуть лише два лікарі з Бутирки – Дмитро Кратов та Лариса Литвинова.

Керівник Московської громадської спостережної комісії з контролю за забезпеченням прав людини в місцях примусового тримання Валерій Борщов вважає, що для покарання за справу Магнітського вибрали «пішаків».

«Основна вина лежить не на них, – вважає Борщов, – слідчий Олег Сільченко – ось головний винуватець. Я думаю, що лікар Олександра Гаусс, яка брала Магнітського в «Матросской тишине», знає кримінальну сторону загибелі Магнітського, але її виводять зі слідства. У факті залучення лікарів уже є певний прогрес, бо держава вибрала «пішаків» – Литвинову і Кратова, але, тим не менш, визнала, що вона винна у смерті Магнітського».

Система не реформується

Після загибелі Сергія Магнітського були ухвалені президентські поправки до кримінально-процесуального кодексу, що скасовують арешт за економічні злочини. З’явився і перелік важких захворювань, що перешкоджають утримання під вартою підозрюваних або звинувачених у скоєнні злочинів.

Однак, незважаючи на все це, важко хворі люди, як і раніше, перебувають у місцях попереднього ув’язнення. На думку оглядача російського журналу New Times Зої Свєтової, за два роки після смерті Магнітського в російській пенітенціарній системі принципово нічого не змінилося.

«Так само люди продовжують у тюрмах і в СІЗО вмирати без вироку. Важко хворих людей там тримають як заручників. Торгуючись із ними та шантажуючи їх, слідчі вимагають потрібні їм свідчення в обмін на свободу і на життя, – говорить Зоя Свєтова. – Ми знаємо відомі випадки Наталії Гулевич, Станіслава Канкія – це ті люди, які сидять зараз у СІЗО «Матросская тишина». У лікарні також Агабек Бадалов, який у Краснодарі зараз перебуває. Він теж заарештований по замовленій справі. Ставлення до ув’язнених не змінилося».

Закони змінюються, суди – ні

Адвокат сім’ї Сергія Магнітського Олена Орешнікова каже, що за словами її сьогоднішніх підзахисних, у слідчих ізоляторах ситуація за минулі два роки змінилася в кращий бік. Однак як адвокат, що практикує, Орешнікова констатує, що від часу смерті юриста Hermitage Capital нічого не змінилося в судовій системі.

«Досі не приймаються до уваги медичні документи, коли обирається запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Досі у нас беруть під варту обвинувачених в економічних злочинах. І якщо справа гучна і в ній замішана політика або чийсь інтерес – все одно у нас присутній механізм застосування тиску шляхом затримання, поміщення до ізолятора тимчасового утримання і обрання відповідного запобіжного заходу», – зауважила адвакат.

Більшість правозахисників вважає, що смерть у слідчому ізоляторі Сергія Магнітського майже нічого не змінила в російській пенітенціарній системі. Як і раніше, незважаючи на ухвалені законодавчі акти, люди, не визнані судом винними, і далі гинуть у місцях ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG