Доступність посилання

ТОП новини

Комісія Медведєва звинувачує правоохоронців у смерті Магнітського


Юрист Сергій Магнітський, 29 грудня 2006 року
Юрист Сергій Магнітський, 29 грудня 2006 року

Прага – Незалежна комісія, призначена президентом Росії, вважає, що правоохоронці сфабрикували справу проти російського юриста, смерть якого у камері попереднього ув’язнення спричинила значний міжнародний резонанс. Сергія Магнітського затримали 2008 року за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків після того, як він сам оприлюднив факти про багатомільйонну корупцію у Міністерстві внутрішніх справ Росії.

Російські правоохоронці незаконно посадили борця з корупцією і позбавили його медичної допомоги, що призвело до його смерті. За даними російської газети «Ведомости», про це свідчать попередні висновки робочої групи президентської ради з прав людини, яка проводила незалежне розслідування обставин смерті юриста Сергія Магнітського.

Російська правозахисниця Людмила Алексєєва
Остаточні висновки оприлюднять незабаром, можливо, вже у травні, каже одна з учасниць цієї ради, російська правозахисниця Людмила Алексєєва:

«Оскільки над цим працює кілька осіб, і в них є ще й інші справи, тому точна дата, коли все буде готово, невідома. Хоча домовилися, що будуть поспішати, щоб це зробити якнайшвидше»,– каже одна з учасниць президентської Ради, російська правозахисниця Людмила Алексєєва:

Сергій Магнітський працював для інвестиційного фонду Hermitage Capital, донедавна найбільшого у Росії. Його затримали 2008 року після того, як він оприлюднив факти про ймовірну участь у незаконному привласненні 230 мільйонів доларів високопосадовцями з Міністерства внутрішніх справ Росії.

Магнітський просидів майже рік у камері попереднього ув’язнення. 37 річний юрист помер у лікарні слідчого ізолятора «Матроська тиша» восени 2009 року, за попередніми даними, від серцевої недостатності.

Обставини смерті Магнітскього також з’ясовує Слідчий комітет Росії за статтями «ненадання допомоги хворому» і «неналежне виконання своїх обов’язків посадовими особами».

За даними незалежної комісії, «серйозну відповідальність» за смерть юриста несе слідчий Олег Сильченко, а в наданні медичної допомоги йому відмовила тюремний лікар Олександра Ґаусс.

Колега Магнітського не вірить, що винних у його смерті покарають

Ця справа здобула значний міжнародний резонанс. Західні політики, серед яких американські конгресмени і депутати Європейського парламенту, закликали запровадити санкції проти російських посадовців, причетних до смерті російського юриста.

Виконавчий директор фонду Hermitage Capital Вільям Броудер привітав попередні висновки незалежної комісії, які свідчать про те, що справа проти його колишнього колеги була сфабрикована. Але він сумнівається в тому, що Кремль покарає тих, через кого Магнітський загинув. Речник Медведєва тим часом відмовився коментувати, як саме Президент Росії відреагує на висновки розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG