Доступність посилання

ТОП новини

Рік від смерті Сергія Магнітського


Сергій Магнітський
Сергій Магнітський

Прага – Сьогодні минає рік від дня смерті російського юриста Сергія Магнітського, який викрив, за його твердженням, схему викрадення з російського бюджету величезних коштів і був у відповідь арештований сам – і помер у слідчому ізоляторі. Тепер прихильники Магнітського в усьому світі на роковини його смерті обіцяють продовжити боротьбу за справедливість у цій справі. А ця справа про його смерть уже перевершила за своєю значущістю ту, яку він викривав.

«Незрозуміло, чому з ним таке сталося. Я ніколи не думала, що з ним може таке статися…» – це слова Наталі Магнітської, матері Сергія Магнітського. Вони лунають у новому документальному фільмі «Справедливість для Сергія» (дивись офіційний трейлер), який зняла група нідерландських кінодокументалістів.

Сьогодні його прем’єра – цей фільм показують американським і британським урядовцям у Конгресі США в Вашингтоні і в Парламенті Великої Британії в Лондоні. Його покази заплановані найближчим часом і в Європарламенті та законодавчих органах Канади, Естонії й Німеччини.

Бенджамін Кардін, голова Гельсінської комісії США
У Сполучених Штатах організатором показу є сенатор-демократ Бенджамін Кардін, голова Гельсінської комісії США. Він є одним із головних діячів у міжнародній кампанії за розслідування смерті Магнітського і обіцяє, що не припинить тиску на Москву, доки справу не розслідують і винних не покарають.

«Росія має певні обов’язки. Вона підписала Гельсінські домовленості, а її дії не відповідають їм. Отож ми будемо далі порушувати це питання, і я вірю, що це таки вплине на рішення, які ухвалюють у Росії в галузі прав людини», – заявив він.

Викриті правоохоронці звинуватили викривача

У 2008 році 37-літній Сергій Магнітський, юрист фінансової компанії Hermitage Capital, яка мала певні суперечності з російською владою, звинуватив чільних працівників Міністерства внутрішніх справ Росії, податкових та інших органів у привласненні коштів, які мали піти до російського бюджету, на суму близько 200 мільйонів доларів.

У відповідь звинувачені ним чільники МВС порушили справу проти самого Магнітського за те, що він нібито допоміг компанії Hermitage Capital уникнути податків.

Відтак Магнітський потрапив до слідчого ізолятора, де провів майже рік. За цей час юристові, який мав проблеми зі здоров’ям, не раз відмовляли в медичній допомозі. Та й самі умови перебування там правозахисники пізніше прирівняли до тортур.

16 листопада 2009 року Магнітський помер. Його прихильники переконані, що його прохання про допомогу лікаря відкидали свідомо, щоб змусити його відкликати свої свідчення у справі, яку він викрив.

Тоді, після хвилі міжнародного обурення, президент Росії Дмитро Медведєв наказав розслідувати смерть Магнітського. Кількадесят працівників в’язничної системи звільнили, але ніяких звинувачень досі так і не висунули.

Натомість російська влада не відступила від своїх звинувачень проти померлого. «У даному випадку Магнітський був бухгалтером і, зокрема, брав участь у схемах уникнення податків. Тому казати, що він просто виконував волю свого працедавця, не знаючи про кінцеву мету своїх дій, неможливо», – заявила днями речниця Міністерства внутрішніх справ Росії Ірина Дудукіна.

А ще за кілька днів до того Москва дала чітко знати своє ставлення до справи, коли кілька урядовців МВС, яких Магнітський звинуватив у шахрайстві, отримали високі відзнаки свого міністерства.

А з іншого боку, тими ж днями міжнародна організація боротьби з корупцією Transparency International посмертно нагородила Сергія Магнітського своєю нагородою за чесність.

Проти причетних до смерті Магнітського готують санкції

Керівник компанії Hermitage Capital Вільям Броудер
Тим часом керівник компанії Hermitage Capital Вільям Броудер веде ще одну кампанію, щоб домогтися справедливості в справі свого померлого працівника.

Одного він уже домігся: Конгрес США взяв до розгляду законопроект «Справедливість для Сергія Магнітського». Документ пропонує заборонити видавати американські візи причетним, на думку конгресменів, до смерті юриста, і блокувати їхні активи у США, якщо такі виявляться. За словами вже згаданого сенатора Бенджаміна Кардіна, одного з ініціаторів документа, законопроект має «широку підтримку» в Конгресі, і його розглядатимуть протягом наступних кількох місяців.

Вільям Броудер каже, що хотів би такого кроку й від парламентів інших країн і вже звертався з проханням про подібний закон до законодавчих органів Канади й Великої Британії. Він також працює і з представниками Європарламенту, щоб і там врешті ухвалили резолюцію на цю тему.

До справи долучилася й Польща. Її міністр закордонних справ Радослав Сікорський уже заявляв: якщо міжнародні інституції визначать перелік осіб, причетних до смерті Магнітського, його країна може запровадити проти них і свої візові санкції. Це на практиці закриє перед тими російськими урядовцями доступ до всіх країн «шенгенського простору».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG