Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет: «владу цивільним негайно»


Прага – Протести в Єгипті тривають уже п’ять днів, незважаючи на обіцянки військових правителів країни провести президентські вибори наступного року й передати владу цивільним.

Сутички протестувальників і поліції, які за кілька днів уже забрали життя понад трьох десятків осіб, не припинялися і в середу. Найбільші сутички відбулися поблизу центральної площі Каїра, Тахрір. Але протести поширилися і на інші міста країни. В Александрії загинуло щонайменше 5 осіб, 28 були поранені під час сутичок із силами безпеки.

Гнів маніфестантів викликає той факт, що після вигнання багатолітнього правителя Єгипту Хосні Мубарака у лютому влада опинилася в руках його міністра оборони, маршала Мохамеда Хусейна Тантаві. Він очолив Верховну раду збройних сил, яка має всю повноту влади в країні. І хоча він пообіцяв провести президентські вибори влітку наступного року і передати владу цивільним, протестувальники вимагають, щоб передача влади відбулася негайно.

Один із понад 100 тисяч протестувальників, які зібралися на площі Тахрір, Мохамед Адб, говорить, що на площу прийшла єгипетська інтелігенція, і проти неї не потрібно використовувати методи, якими «прославився» попередній диктатор.

«Тут добрі, шановані люди, лікарі, інженери. Тут немає хуліганів. Я приїхав із іншого міста, щоб самому пересвідчитись, чи протестувальники праві чи не праві. Але сили безпеки самі підпалюють будинки, щоб сказати, що це робимо ми», – говорить протестувальник.

Уряд пішов влада залишилася у військових

Унаслідок протестів, що тривають уже п’ять днів, у відставку пішов уряд країни на чолі з прем’єр-міністром Ессамом Шарафом. Але багатьох непокоять пропозиції цього кабінету щодо нової конституції. Згідно з цими пропозиціями, армія залишиться непідконтрольною цивільним.

Тим часом, проурядова газета «Аль-Акбар» повідомила про «Другу революцію», а в своєму редакційному коментарі видання попередило, що «найнебезпечніше, що могло б статися, – погіршення стосунків між армією і народом».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG