Доступність посилання

ТОП новини

Чи Мінськ продасть «Белтрансгаз» Росії?


«Газпром» може невдовзі стати власником усієї компанії «Белтрансгаз», яка здійснює всі операції з газом на території Білорусі
«Газпром» може невдовзі стати власником усієї компанії «Белтрансгаз», яка здійснює всі операції з газом на території Білорусі
Прага – Очікують, що сьогодні Мінськ і Москва підпишуть угоду про постачання газу та, ймовірно, про продаж решти білоруської компанії «Белтрансгаз». Російські експерти вже називають можливу угоду «важливим прецедентом», бо в результаті російський «Газпром» вперше отримає повний контроль над газовою інфраструктурою сусідньої країни.

Наприкінці року в Білорусі завершується термін дії чотирирічного контракту з «Газпромом» на постачання газу. Ціна газу для Білорусі становила цього року 270 доларів за кубометр. «Газпром» уже володіє половиною «Белтрансгазу», яку він купив поетапно з 2007 до 2010 року за 2,5 мільярди доларів.

Російські засоби масової інформації прогнозують, що після підписання пакетної угоди з Росією, газ для Білорусі стане майже вдвічі дешевшим – близько 150 доларів за тисячу кубометрів. А з 2013 року його ціна буде прив’язана до внутрішньої російської. При цьому «Газпром» має стати власником усієї компанії «Белтрансгаз», яка здійснює всі операції з газом на території Білорусі.

Експерт Фонду енергоефективності Сергій Кондратьєв називає угоду «важливим прецедентом», оскільки «вперше в пострадянській історії російська компанія отримує контроль над інфраструктурною системою такого рівня». Але не всі аналітики погоджуються, що така угода є вигідною для «Газпрому».

В інтерв’ю Радіо Свобода експерт російської компанії Rusenergy Михайло Крутіхін говорить, що у цій угоді немає ані трохи економіки.

«Оскільки ми бачимо, що на цьому рішенні від двох до трьох мільярдів доларів недоотриманого прибутку, плюс до цього купити 50% «Белтрансгазу», які йому абсолютно непотрібні, то це виглядає як хабар білоруському режиму. Це – чиста політика. В Росії побоюються зміни режиму в Білорусі», – пояснює експерт.

Жодних змін не буде – Лукашенко

Тим часом, експерти не прогнозують жодного поліпшення економічної ситуації в Білорусі у зв’язку зі здешевленням газу, адже, за словами президента країни Олексндра Лукашенка, жодних реформ в Білорусі не буде.

«Мене серйозно непокоїть те, що уряд занадто захопився ринковими реформами і намагається через нерозуміння змінювати політику. Політика проводилася правильна і буде проводитися в тому ж ключі», – заявив президент Лукашенко напередодні своєї поїздки до Москви.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG