Доступність посилання

ТОП новини

У Європі засуджують вирок правозахисникові в Білорусі


Європейський парламент «дуже стурбований безпідставним переслідуванням і вироком» білоруському правозахисникові Алесеві Беляцькому, заявив сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода речник президента Європарламенту Роберт Ґоланскі.

Європарламент вважає звинувачення в ухиленні від податків, висунені правозахисникові, як «політично мотивовані і безпідставні», і закликає владу Білорусі «негайно й безумовно» звільнити Беляцького та інших політичних в’язнів, сказав речник.

Голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс засудив вирок правозахисникові, який отримав 4,5 роки ув’язнення і конфіскацію майна.

За його словами, справа Беляцького є «елементом широкої практики переслідувань і залякувань правозахисників у Білорусі».

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланн назвав справу правозахисника «ясним прикладом постійного переслідування владою Білорусі роботи організацій громадянського суспільства».

Міністерство закордонних справ Польщі назвало справу Беляцького «суто політичною за своєю природою».

Раніше сьогодні в Мінську в Білорусі суд визнав відомого правозахисника Алеся Беляцького винним в ухилянні від сплати податків і засудив його до чотирьох із половиною років за ґратами й також постановив конфіскувати все майно засудженого.

Алесь Беляцький очолює правозахисну групу «Весна», що проводила кампанію на захист активістів опозиції, яких переслідує режим президента Олександра Лукашенка.

У 2003 році влада відмовила «Весні» в офіційній реєстрації. Відтак Беляцький отримував грошові пожертви на діяльність організації на свої приватні рахунки за кордоном. Ці суми тепер залічили йому в особисті прибутки, з яких він, за звинуваченням, не сплатив податок.

Алесь Беляцький перебував під арештом із 4 серпня. Він неодноразово наголошував, що не визнає своєї провини.
XS
SM
MD
LG