Доступність посилання

ТОП новини

Білоруського правозахисника засудили на 4,5 роки


Олесь Беляцький у залі суду, Мінськ, 24 листопада 2011 року
Олесь Беляцький у залі суду, Мінськ, 24 листопада 2011 року
Мінськ – У четвер суд Першотравневого району столиці Білорусі виніс вирок голові Правозахисного центру «Весна», віце-президенту Міжнародної федерації прав людини Олесю Беляцькому. Правозахисника засудили до 4,5 років ув’язнення в колонії посиленого режиму з конфіскацією майна. Його визнали винним у приховуванні доходів і несплаті податків із грошей, які міжнародні спонсори направляли на правозахисну діяльність та допомогу білоруським репресованим. Олесь Беляцький і міжнародні правозахисні організації назвали цю справу політичним переслідуванням.

Суддя Сергій Бондаренко став на сторону прокурора, майже слово в слово повторивши у своєму вироку його звинувачення. Аргументи захисту і самого Беляцького про те, що гроші з литовського і польського банківських рахунків використовували для правозахисної діяльності та на допомогу родинам політв’язнів, суддя не взяв до уваги.

Суддя Бондаренко навіть відмовив Олесю Беляцькому у виконанні його клопотання прочитати вирок білоруською мовою.

«Присудив: Беляцького Олександра Вікторовича визнати винним в ухилянні від сплати податків шляхом внесення до декларації завідомо неправдивих показань, що спричинило шкоду в особливо великому розмірі та на підставі частини другої статті 243 призначити покарання у вигляді позбавлення волі на термін 4 роки 6 місяців із конфіскацією майна», – оголосив суддя російською мовою.

Присутні в залі соратники Беляцького, колишні політв’язні, яким допомагав правозахисник, відреагували на вирок словами «Ганьба!» і «Свободу Беляцькому!»

Олесь Беляцький спокійно сприйняв вирок, він встиг крикнути: «Хай живе «Весна!»

Помста за допомогу політв’язням

Правозахисна організація «Весна», яку очолює Олесь Беляцький, діє в Білорусі 15 років. Вона допомогла тисячам репресованих білорусів, останні 9 років вона діяла нелегально.

Міжнародна допомога білоруським правозахисникам йшла на два рахунки Беляцького, відкриті у Польщі та Литві. Цього року міністерства юстиції цих країн надали білоруським прокурорам інформацію про надходження коштів на ці рахунки, що дало змогу звинуватити Олеся у приховуванні доходів з-за кордону.

Це сталося після того як «Весна» надзвичайно ефективно організувала допомогу сотням репресованих після виборів президента 19 грудня минулого року. Ініціатором цієї справи став КДБ.

Це був свідомий вибір

В останньому слові Олесь Беляцький із судової клітки заявив, що він 30 років займається правозахисною і громадською діяльністю і майже весь цей час йому загрожувало кримінальне переслідування, а тепер він відчув те, що терпіли правозахисники у часи СРСР.

«Я не шкодую ні про один свій крок, зроблений за ці 30 років у плані захисту демократії, прав людини в Білорусі, я це робив свідомо», – наголосив Беляцький.

Його дружина Наталія Пінчук заявила, що суворий вирок не був для неї несподіваним . «Ми знали про такий можливий розвиток подій ще до арешту Олеся. Це був свідомий вибір. Ще десь за місяць до арешту Олеся ми вже готувалися і свідомо йшли на це, знаючи, чим це загрожує», – зауважила вона.


«Його на один день немає за що садити»


Білоруські та міжнародні правозахисники назвали вирок їхньому колезі Олесю Беляцькому політичним і бездоказовим. Голова російського правозахисного центру «Меморіал» Олег Орлов заявив Радіо Свобода, що справа Беляцького фактично розвалилася, що слідство відкрито порушувало закони і робило підтасовування, розраховуючи на те, що суд буде на їхньому боці.

«Це драконівське рішення... Його на один день немає за що садити. І от ні за що людина отримала 4,5 роки. Це повинно стати приводом для громадської кампанії, приводом для обурення в усьому світі і тиску на режим у Білорусі», – зазначив Орлов.

Представник Міжнародної федерації прав людини Саша Кулаєва висловила жаль з того приводу, що після цього процесу Білорусь увійшла до списку країн, де правозахисників засуджують до тюремного ув’язнення за їхню правозахисну діяльність.

Міжнародний протест

Вирок Беляцькому рішуче засудили ОБСЄ, США та Євросоюз. Чинний голова ОБСЄ Аудронюс Ажубаліс висловив глибоку тривогу з приводу вироку Беляцькому. «Цей випадок має розглядатися як частина ширшої картини переслідування і залякування правозахисників у Білорусі», – наголосив він.

Сполучені Штати закликали уряд Білорусі негайно звільнити Беляцького і всіх інших політичних ув’язнених, скасувати всі перешкоди для їхньої участі у суспільному житті, про що сказано в заяві посольства США в Мінську.

Відреагувала на вирок і Литва, яка надіслала банківські документи, що дозволили кинути Беляцького за ґрати. Посол Литви в Білорусі Едмінас Багдонас заявив, що Литва, як і увесь ЄС, планує заходи у відповідь на цей вирок.

«Ми, звичайно, будемо на це реагувати, тому що це політизовано, непристойно, нечесно і некоректно», – сказав литовський посол.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG