Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулася хода на вшанування жертв Голодомору


Центром Києва від станції метро «Арсенальна» до Національного меморіалу жертв Голодомору пройшли дві тисячі киян – щоб ушанувати пам’ять дітей, які загинули під час голоду 1932 – 33 років. В руках вони тримали свічки із жалобними стрічками, на яких було написані імена загиблих дітей, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Один з організаторів ходи, колишній завідувач архіву СБУ Володимир В’ятрович заявив, що від повторення цього лиха українців має захистити пам’ять.

«Половина від усіх загиблих від голоду українців – діти. За декілька років після Голодомору у багатьох сільських школах були порожні класи: навчатися було нікому. Ми втратили ті покоління, чиї нащадки зараз могли би розбудовувати Україну. Ім’я цій трагедії одне – геноцид», – сказав В’ятрович.

Учасники ходи приєдналися до урочистих заходів біля Національного меморіалу жертв Голодомору, де зібралося понад 5 тисяч осіб. У цей час до меморіалу поклали квіти та свічки пам’яті попередні українські Президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, а крім них – представники дипломатичних місій іноземних держав, регіонів України та низки політичних партій.

Біля Національного меморіалу жертвам голодоморів відбулося спільне богослужіння на вшанування загиблих. Участь у ньому взяли всі православні та католицькі конфесії України, а також представники мусульманської громади України.

Згодом біля стін меморіалу розпочалася загальнонаціональна акція «Запали свічку». За словами організаторів, у цей час запалили свічки пам’яті та вшанували хвилиною мовчання жертв Голодомору жителі усіх міст і сіл України.
XS
SM
MD
LG