Доступність посилання

ТОП новини

Фундамент Десятинної церкви необхідно законсервувати – археологи


Залишки фундаменту Десятинної церкви в Києві зазнають руйнування, якщо найближчим часом їх не законсервувати. Про це заявив директор Інституту археології НАНУ Петро Толочко.

«Якщо найближчими днями ми нічого не зробимо, а у нас на порозі зима, ми втратимо цю цінну пам’ятку», – наголосив він.

Петро Толочко нагадав, що археологічні роботи на залишках фундаменту Десятинної церкви тривають вже понад 5 років. Але якщо раніше на залишках фундаменту стояв павільйон, то у 2010 році він зруйнувався, і нині вони повністю відкриті для дії атмосферних опадів.

Заступник директора Інституту археології НАНУ, начальник архітектурно-археологічної експедиції Гліб Івакін зазначив, що у бюджеті Києва було передбачено 20 мільйонів гривень на проведення робіт, пов’язаних із дослідженням і консервацією фундаменту Десятинної церкви. Водночас архітектурно-археологічна експедиція, за його словами, цих грошей не отримала.

Івакін також наголосив, що досі залишається невирішеним питання єдиного замовника робіт, що стосуються Десятинної церкви. Такий замовник має забезпечувати організаційне виконання комплексу робіт – археологічних досліджень, музеєфікації, а також вирішення подальшої долі цієї пам’ятки.

Раніше голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов запевнив, що роботи з консервації фундаменту Десятинної церкви в Києві виконають до кінця цього року.
XS
SM
MD
LG