Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійська криза завершується. На черзі єврорецесія


Брюссель – Бельгія після багатомісячної політичної кризи та, як наслідок, втрати інвестиційної привабливості нарешті «побачила світло у кінці тунелю»: минулими вихідними політичні сили країни домовилися щодо бюджету на наступний рік, а цього тижня вже почали формувати новий уряд. Та якщо бельгійці врешті-решт і дочекаються добрих новин від своїх політиків, то вся єврозона, до якої входить ця країна, за останніми прогнозами, наступного року вперше переживатиме загальний економічний спад.

Тривалий період бельгійської нестабільності та протистояння між політиками Фландрії та Валонії врешті-решт призвів до того, чого слід було чекати: країна опустилася на одну сходинку у рейтингу інвестиційної привабливості. Мов схаменувшись, державні мужі Бельгії одразу кинулись наздоганяти втрачену довіру: протягом вихідних домовилися щодо держбюджету, а цього тижня навіть пообіцяли створити довгоочікуваний уряд.

Уже рік з половиною минув від останніх виборів, а бельгійцями й досі керують тимчасові лідери та міністри. Такої глибокої політичної кризи історія країни ще не знала.

Саме тому, знайомлячи пресу з проектом бюджету, Еліо Ді Рупо, політик, призначений королем Альбертом для формування уряду, насамперед звернувся до громадян із подякою за терпіння.

«Із покірністю ми хочемо вам сказати: дякуємо за ваше терпіння. Отже, ми оприлюднюємо «бюджет-2012», який можемо охарактеризувати як «відповідальний» та «суворий», – заявив він.

Характерно, що, як і у більшості країн єврозони, які постали перед необхідністю консолідувати свої бюжети, плани заощаджень не припали до серця профспілковим організаціям. Лідери цих структур у Бельгії вже виступили з широкою критикою «бюджету-2012» та закликали населення виходити на вуличні акції протесту.

Довіра інвесторів вимагатиме великих жертв

Однак, щоб повернути довіру європейських партнерів та світових інвесторів, бельгійцям доведеться до понад 40 відсотків скоротити бюджетні витрати. У першу чергу мають заощаджувати на таких великих державних секторах, як міністерства, залізниця, атомна енергетика, пошта й збройні сили. На громадян також чекають численні болючі реформи, скажімо, зростання податків, вартості енергії, тютюну, алкогольних напоїв та біржових операцій.

Еліо Ді Рупо закликає співвітчизників спільними зусиллями зберегти свою державу. «Подивіться на ситуацію у нашій та сусідніх країнах. Слід зрозуміти: якщо ми не вживатимемо цих складних заходів, то це означатиме, що ми залишимо країну далі скочуватися у прірву. А цього ми не хочемо. Ми маємо чудову державу й мусимо її вберегти», – каже політик.

Саме з огляду на цей прогрес та тиск із боку Єврокомісії й світових ринків, вочевидь, цього тижня Бельгія нарешті обере новий уряд. За всіма оцінками, ним керуватиме саме Еліо Ді Рупо, франкомовний політик-соціаліст. Однак через незнання нідерландської мови, якою розмовляє інша велика бельгійська спільнота, його вже не раз критикували політики з північної частини країни – Фландрії.

Єврозоні загрожують борги та безробіття

Тим часом, поки бельгійці, італійці та інші народи єврозони намагаються впоратися із кризою, Організація з економічного співробітництва та розвитку нині констатує: зона євро вступає до періоду рецесії.

Насамперед це погані новини для Німеччини, Франції та Італії, де, за прогнозами, у 2012 році фактично не спостерігатиметься економічне зростання.

Щойно оприлюднений звіт Організації з економічного співробітництва та розвитку твердить, що європейський валютний союз постав перед двома загрозами: перша – проблема державних боргів; друга – це загальне й довготривале безробіття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG