Доступність посилання

ТОП новини

ЄС намагається виправити помилки минулого


Страсбург – Євросоюз, навчений нинішньою кризою, намагається виправити політичні помилки, допущені у часи створення євровалюти. У середу в Європейському парламенті у Страсбурзі головні чільники євроустанов визначали, як зміцнити дисципліну, посилити контроль та поглибити інтеграцію країн єврозони. Європейська комісія та Європейська рада разом із низкою впливових євродепутатів висловити чимало критики на адресу євроскептиків, які поглиблюють розкол у співдружності.

Віднедавна об’єднана Європа розпочала створення у зоні євро чогось на кшталт економічного уряду. Протягом останньої зустрічі лідерів співдружності вирішили організувати це управління у формі регулярних самітів держав єврозони.

Тобто у Євросоюзі розпочинає роботу двоярусна система: з одного боку – саміти голів держав та урядів 27 країн-членів, з іншого – саміти єврозони, куди входять 17 держав із єдиною європейською грошовою одиницею.

У Європарламенті таку модель відстоював президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.

«Саміти єврозони визначатимуть стратегічні напрямки для ведення економічної політики, покращення конкурентоздатності та подальшого об’єднання зони євро, – описує Ромпей діяльність органу, що проводитиме економічне управління єврозони, – так само, як це робить Європейська рада для всього Євросоюзу. Ми також організуємо кращу координацію дій між установами єврозони та зміцнимо існуючу адміністративну підтримку без створення нових органів».

Недоробки й слабкі місця зони євро

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу тим часом наголошує на тому, що нинішня системна криза «оголила» слабкі місця єврозони.

«Дедалі глибша системна природа кризи виявила, що ми мусимо розвивати більшу інтеграцію економічного управління, особливо у рамках єврозони. Ця криза оголила слабкі місця та недоробки у сенсі нагляду, втручання та ухвалення рішень», – зазначив у Європарламенті Баррозу. Водночас він вказав на головний урок, який дала боргова криза Європейському Союзу – це усвідомлення того, наскільки країни зони обігу євро взаємозалежні.

Висловитися щодо створення економічного уряду в єврозоні запросили також Жана-Клода Юнкера, який очолює так звану «Єврогрупу», куди входять міністри фінансів валютного союзу, голова Європейського центробанку та комісар з монетарної та економічної політики. Юнкер переконаний, що, коли віддавати європейському економічному управлінню частину суверенності країн-членів, то цей уряд «повинен мати амбіції справжнього уряду» та можливість ухвалювати політичні рішення.

Жозеф Доль, голова найбільшої політичної групи Європарламенту – Європейської народної партії, каже, що слід якнайшвидше виправити допущені політичні помилки, тобто «озброїти» зону євро економічним урядом. «Криза – джерело розколу в Євросоюзі», – каже він. Тож, на думку парламентарія, її треба якомога швидше нейтралізувати.

Гі Верговстат, який очолює Альянс лібералів та демократів Європарламенту, вкотре доводить, що «німецько-французький дует» не спроможний гарантувати стабільність євро. Це повинна робити євроустанова, а саме Європейська комісія Євросоюзу.

«Нам потрібне не поєднання дій двох країн, хоча вони й важливі держави єврозони. Нам слід згуртуватися навколо глобального підходу до проблеми з боку Європейської комісії», – зазначив євродепутат.

Євроскептицизм лідера Британії Камерона скритикували

Водночас особливої критики з боку голів Єврокомісії, Європейської ради, а також голови фракції Європейської народної партії сьогодні зазнав британський прем’єр Дейвід Камерон. На початку тижня у Лондоні лідер Великобританії висловив свої євроскептичні погляди.

Він, зокрема, закликав до перегляду засадничих документів Євросоюзу, але не з метою більшої інтеграції, а, навпаки, для повернення низки повноважень національним урядам. Жозе Мануель Баррозу зауважив, що не бажав би різних підходів до країн єврозони чи держав, які до цього союзу не належать.

Разом з тим голова групи Європейської народної партії Жозеф Доль напівжартома навіть зауважив, що він «вчора ще раз перевіряв: Велика Британія все ще входить до європейської співдружності».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG