Доступність посилання

ТОП новини

У Греції очікують затвердження нового уряду


Лукас Пападімос, новий голова грецького уряду
Лукас Пападімос, новий голова грецького уряду

Прага – Грецький парламент у середу, 16 листопада, має вирішити, чи підтримувати новий уряд на чолі з колишнім банкіром Лукасом Пападімосом. Проблем із затвердженням не очікують, натомість є серйозні проблеми, які має долати цей уряд, щоб врятувати Грецію від банкрутства.

Напередодні голосування про довіру коаліційному урядові в Афінах надійшла невтішна економічна статистика: грецька економіка у третьому кварталі цього року скоротилася на понад 5 відсотків, порівняно з цим же минулорічним періодом. Це дані грецького статистичного управління.

Криза б’є і по вихідцях із України. Валентина Іванюк з грецького острова Кріт розповідає, що її чоловік, будівельник, втратив роботу, а вона сама, як прибиральниця, тепер має потрійне навантаження.

«Якщо там, де я працювала в готелі, було три жінки, то тепер весь готель прибираю я. За 12 номерів я отримувала 700 євро, а тепер за 36 і більше – 800 євро. А роботи взагалі немає», – розповідає Валентина, яка приїхала до Греції 16 років тому.

Разом із економічним спадом, грецька економіка загрузла в боргах. Наприкінці жовтня Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд погодилися списати половину грецьких боргів і надати багатомільярдну допомогу. Але, як передумову, міжнародні кредитори вимагають від греків суворих заощаджень.

Щоб уникнути банкрутства, греки мають отримати транш з восьми мільярдів євро до середини грудня.

У коаліції вже є перший розкол

Втілити реформи обіцяє новий грецький прем’єр Лукас Пападімос, який раніше був віце-президентом Європейського центробанку.

«Шлях не буде легким. Але я переконаний, що проблеми будуть розв’язані. І це буде швидше і меншим коштом, якщо є єдність, співпраця і координація»,заявив Пападімос у парламенті раніше цього тижня.


Якраз єдності в Греції бракує. Європейська Комісія у вівторок знову закликала Афіни надіслати письмове підтвердження того, що країна готова до реформ. Це реакція на те, що лідер партії Нових демократів, однієї з учасниць коаліції, Антоніс Самарас, відмовився підписувати таку заяву, бо, мовляв, досить підтримки на словах. Його однопартійці також висловилися проти «диктату з Брюсселя».

За даними опитувань, три чверті греків схвалюють новий коаліційний уряд, але люди сумніваються, що провідні партії підтримають його на ділі. Скепсис пов’язаний із виборчим сезоном, адже, ймовірно, в лютому будуть парламентські вибори, до яких грецькі лідери намагаються зібрати політичні жнива, нехай і ціною конфлікту з інвесторами.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG