Доступність посилання

ТОП новини

Антикризовий саміт «Групи двадцяти» завершився без проривів


Німецький канцлер Анґела Меркель і президент США Барак Обама, Канни, 4 листопада 2011 року
Німецький канцлер Анґела Меркель і президент США Барак Обама, Канни, 4 листопада 2011 року

Брюссель – У французькому місті Канни у п’ятницю завершилися навколокризові дебати між лідерами країн «Групи двадцяти», які тут перебували на дводенному саміті. Тим часом, коли представники найбагатших світових економік шукали рішення щодо «грецької кризи», у самій Греції уряд Йоргоса Папандреу готується до можливої відставки. Згідно із рішенням саміту, під особливий контроль Міжнародного валютного фонду нині потрапляє й Італія, інша країна єврозони, що також постала перед можливістю невиплат за своїми борговими зобов’язаннями.

Головний висновок щойно завершеного саміту лідерів «Групи двадцяти» (G20) такий: грецька криза лякає не лише Європу, а й держави різних континентів, бо може вигулькнути будь-де.

Німецький канцлер Анґела Меркель на завершальній зустрічі із журналістами заявила: «Тут була така атмосфера, ніби кожен знає, що ми всі дуже пов’язані, що успіх одного регіону є успіхом всіх регіонів, так само, як поразка одного означала б поразку всіх інших регіонів. Саме в такому тоні ми проводили дискусії».

Саме через це європейська спільнота пережила у Каннах справжній натиск вимог із боку американців, китайців чи росіян навести лад у єврозоні. Хоча, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей зауважив, що хоч співдружність має докласти всіх зусиль, щоб стабілізувати ситуацію, всім іншим головним акторам світової економіки треба впорядкувати свої країни.

«Сполучені Штати повинні проводити політику бюджетної консолідації, держави нових зростаючих економік мають стимулювати своє внутрішнє споживання, а дехто повинен зробити гнучкішим свій валютообмінний курс. Отже, кожен повинен навести лад у своєму домі», – сказав Ван Ромпей.

G20 домовилися про фінансування для МВФ

Щодо інших висновків саміту, то слід зауважити, що особливих зрушень не відбулося ні у сфері фінансового регулювання, ні у впровадженні податку на банківські трансакції, ні щодо податкових оаз чи вартості первинних продуктів. Однак «Група двадцяти» домовилася щодо додаткових добровільних відрахувань до МВФ, який відіграє роль «пожежника» на світовій фінансовій арені.

Європейські лідери після остаточної відмови Афін від суперечливого референдуму щодо «допоміжного плану» закликали Грецію стабілізувати у країні політичний клімат. У п’ятницю увечері відбудеться голосування щодо підтримки уряду прем’єра Папандреу. Як передбачають деякі місцеві фахівці, уряд соціаліста Папандреу може отримати підтримку більшості, але із дуже незначним відривом. Проте проблеми це не вирішить, бо після грубої політичної помилки – ідеї референдуму – нинішній уряд зможе хіба що виграти час для ухвалення нових суворих заходів із заощаджень для втілення плану Євросоюзу та МВФ. Але згодом все одно будуть оголошені вибори. Можливий і інший варіант: створення широкої національної коаліції, яку щойно запропонував лідер Греції.

Італійський бюджет теж буде під наглядом МВФ

Грецькі проблеми не були єдиною темою обговорень лідерів «Групи двадцяти». Так би мовити, «дісталося на горіхи» і лідеру Італії Сильвіо Берлусконі. Згідно із резолюцією саміту, Італія через її велетенський борг буде, як і Греція, перебувати під наглядом експертів МВФ та Єврокомісії, які контролюватимуть бюджетні витрати й стежитимуть за впровадженням заходів для заощаджень.

«Італія сама вирішила, зі своєї власної ініціативи, попросити МВФ проводити моніторинг виконання італійських зобов’язань. Я вважаю очевидним те, наскільки важливим є процес реформ для цієї країни та всієї єврозони», – заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Цікаво, що деякі високопоставлені римські чиновники трактують це дещо по-іншому. Мовляв, Італія не погодилася на офіційний нагляд МВФ, але готова звертатися до цієї установи за порадами й рекомендаціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG