Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи: Україна має проблеми з захистом прав людини та верховенством права


Київ – Європейська спільнота не раз закликала чинну владу України дотримуватись демократичних цінностей, захищати свободи та права людини, налагодити діалог з опозицією та громадськістю. На сьогодні Київ ці заклики не почув, тож Рада Європи та Європейський парламент готують для України відповідні рекомендації, що їх необхідно дотримуватись. Проблеми захисту прав людини, реформ системи судочинства та органів місцевого самоврядування – головні напрямки співпраці між Україною та Радою Європи на наступні три роки. Про це Радіо Свобода розповів голова представництва Ради Європи в Україні, посол Владімір Рістовський.

– Одне з найважливіших досягнень цьогорічного головування України у Раді Європи – це розробка та ухвалення Плану дій на період до 2014 року. Його завдання та напрями роботи узгоджені з офіційним Києвом під час тривалих дискусій і певних компромісів. Наш План дій орієнтує владу та суспільство в Україні на реформи, без яких неможливий поступ країни.

– Про що конкретно мовиться у Плані?

Ми – Україна та Рада Європи – домовились співпрацювати у різних сферах. Але виокремлю, як на мене, найважливіші з них: це підтримка реформ у царині судочинства, в органах захисту прав людини, в інститутах місцевого самоврядування; це сприяння українцям у встановленні громадянського контролю над діяльністю державних інституцій. Не менш важливі й програми підготовки українських суддів, чиновників, управлінців, не заплямованих корупцією. Маю на увазі практичні семінари та стажування українських суддів, чиновників із різних міст, що ми їх проводимо за підтримки українського уряду. До речі, ми співпрацюємо з Євросоюзом, оскільки впровадження в Україні демократичних цінностей і стандартів – наш спільний інтерес. У наших спільних інтересах, враховуючи нинішню ситуацію усередині України, – забезпечити верховенство права.

– Чи можете Ви дати приклади програм, які вже працюють в Україні або ж які буде здійснено Радою Європи в Україні у рамках Плану дій?

– Рада Європи підтримує програми, спрямовані на поліпшення умов перебування заарештованих у в’язницях та підвищення кваліфікації або ж сучасну підготовку правоохоронців, які працюють у тюрмах (“Support for prison reform in Ukraine”). Для Вас і Ваших колег-журналістів буде корисно взяти участь у програмі «Представлення європейських стандартів в українському медіа середовищі» (“Promotion of European standards in the Ukrainian media environment”). До її участі з боку Ради Європи запрошені відомі журналісти, кореспонденти провідних західних ЗМІ. Для розвитку демократії та суспільних ініціатив важливе здійснення програми підтримки місцевого самоврядування та реформи місцевих органів влади (“Strengthening local democracy and Support to local governments reforms”). Власне, ця програма допоможе адміністративній реформі в Україні згідно з європейськими стандартами – її результатом стане децентралізація владних повноважень, зміцнення місцевих громад, підтримка місцевих ініціатив.

Посол Рістовський також наголосив, що успішне впровадження реформ, підтримуваних Радою Європи, іншими європейськими партнерами України, поліпшить життя пересічних українців, зробить міцнішим українське суспільство і модернізує українську владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG