Доступність посилання

ТОП новини

Під Кабміном знову протестуватимуть


Київ – Біля будівлі уряду відбудеться акція протесту низки громадських об’єднань. Якщо раніше організатори мали здебільшого економічні вимоги, то тепер лейтмотив протесту змінився: від влади вимагатимуть дотримання громадянських прав і свобод. Крім того, саме під час акції представники різних громадських об’єднань вирішуватимуть, чи висувати вимоги щодо відставки Президента і розпуску Верховної Ради.

Громадський рух, заснований підприємцями, запросив до участі в акції протесту чорнобильців, ветеранів-афганців та «дітей війни». Різні верстви населення мають об’єднуватися, адже вони однаково потерпають від дій чинної влади, вважає координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. Тим більше, що події у Донецьку, де під час розгону протесту помер шахтар-голодувальник, свідчать, що українці мають захищати не лише свої економічні права, а й основні свободи, заявив Данилюк для Радіо Свобода.

«Дуже важлива рефлексія на вбивство. На місці потрібно буде визначатися, які наші подальші дії будуть. «Спільна справа» буде наполягати, щоб розпочати безстрокову акцію з дострокового припинення повноважень Президента і Верховної Ради. Адже як би не хотілося звалити відповідальність на місцеву владу, ми прекрасно розуміємо, що це наслідок політики Януковича. Постійні порушення прав людини дійшли до того, що людей, які протестують проти невиконання рішень суду, просто, вбивають на вулицях у центрі міста співробітники міліції», – сказав Данилюк.

Ніхто не дасть із вилами чи з кийками захоплювати владу – Колесніченко

Утім, влада не повинна відчувати своєї відповідальності за смерть учасника акції протесту, заявив заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. Він також додав, що під час подібних акцій висуваються нелогічні вимоги, а самі вони скеровуються політиками, що раніше втратили владу.

«До цієї смерті нинішня влада має дуже опосередковане відношення. Акції протесту – це лише мобілізаційна перевірка тих, хто має працювати постійно на акціях протесту лише заради захоплення влади. Ці акції скеровуються з одного місця – ті ж самі політичні сили, які не можуть жити без влади. А інструментарій вони мають той самий. Жодних революцій у країні не буде. Ніхто не дасть із вилами чи з кийками захоплювати владу», – наголосив Колесніченко.

Емоційне тло для протесту сприятливе – Фесенко

Натомість, політолог Володимир Фесенко вважає, що силова зміна влади може відбутися саме тоді, коли за організацію усіх акцій протесту візьмуться авторитетні політичні сили.

«Емоційне тло сприятливе для такої акції. Питання – приєднаються чи ні? Не достатньо ще в цих людей авторитету, щоб повести за собою революційну масу», – зазначив Фесенко.

Тим часом стало відомо, що про свою участь в акції протесту біля Кабміну заявили всеукраїнські громадські організації «Народна рада», «Опір», Конгрес українських націоналістів, а також кілька десятків регіональних об’єднань громадян.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG