Доступність посилання

ТОП новини

Портнов забезпечить зв’язок Комісії з попередження катувань із Президентом – Лутковська


Голова Комісії з питань попередження катувань Андрій Портнов, який також є радником глави держави, належно забезпечить зв’язок новоствореної комісії з Президентом України. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловила Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, виконавчий секретар Комісії з питань попередження катувань Валерія Лутковська.

Вона також назвала кандидатуру Портнова на цю посаду «найбільш зваженою». «Тому що у цієї людини є дуже правильна і така, що відповідає духу цієї комісії, громадська позиція. З іншого боку, ця комісія не зможе бути достатньо дієвою у випадку, якщо не буде прямого зв’язку з тим органом, при якому ця комісія створена. Оскільки ця комісія при Президентові України, то відповідно пан Портнов логічно цю комісію очолив», – зазначила Валерія Лутковська.

Вона також вважає, що «той склад, який був затверджений Президентом, відповідає очікуванням, які були в суспільстві щодо складу цієї комісії». «Тому що до складу цієї комісії, яку очолив Андрій Портнов, крім нього як радника Президента і мене як представника органу виконавчої влади, всі решта є представниками громадськості, депутатського корпусу та адвокатської спільноти», – додала урядовий уповноважений.

18 листопада вийшов указ Президента «Про склад Комісії з питань попередження катувань». Перше установче засідання призначили на 6 грудня. Очікується, що комісія тісно співпрацюватиме з громадськими правозахисними організаціями, представники яких зможуть отримати право на рівні з членами комісії безперешкодно відвідувати місця примусового утримання людей – від дитячих будинків до камер СІЗО.
XS
SM
MD
LG