Доступність посилання

ТОП новини

Смертний вирок мінського суду вразив міжнародну спільноту


Прага – Смертний вирок, винесений у середу білоруським судом 25-річним Дмитрові Коновалову та Владиславу Ковальову, яких обвинуватили у справі щодо теракту в мінському метро у квітні цього року, викликав гостру реакцію правозахисників.

Дмитро Коновалов
Дмитро Коновалов
Коновалова визнали винним у скоєнні вибухів у метро в Мінську 11 квітня цього року, а також у 2008 році на День незалежності. Ковальова суд обвинуватив у помаганні Коновалову.

Жертвами вибухів у мінському метро 11 квітня стали 15 осіб, понад 200 були поранені.

Білоруські правозахисники вважають, що провина чоловіків не доведена, і вимагають додаткового розслідування.

Владислав Ковальов
Владислав Ковальов
Представниця Amnesty International Хезер Маꥳл заявила, що вона вражена вироком.

«Це особливо вражає, враховуючи те, що ми маємо сумніви щодо справедливості судового розгляду в цьому випадку. Схоже, що обидва чоловіки, як вони стверджують, зазнавали жорстокого поводження з ними. Один з них стверджував, що він чув крики свого друга і вважав, що до нього застосовують тортури, і він відмовився від своїх первинних свідчень у суді. Є багато інших порушень у тому, як проводився судовий розгляд, в тому, що там не вистачає таких істотних свідчень, як, наприклад, свідоцтва співробітників метро, працівників, які були на станції в момент вибуху», – заявила представниця Amnesty International.

Прес-секретар верховного представника Євросоюзу з закордонних справ Мая Коціянчич заявила у Брюсселі, що Катрін Аштон шкодує, що Верховний суд Білорусі засудив Коновалова і Ковальова до смертної кари, і висловлює надію, що їхнє право на оскарження вироку буде повністю реалізоване.

«Європейський Союз виступає проти застосування смертної кари за будь-яких обставин. Ми вважаємо, що смертна кара є жорстоким і нелюдським покаранням, вона не забезпечує стримування злочинної поведінки і неприйнятно заперечує людську гідність і цілісність… Верховний представник закликає Білорусь, яка є єдиною країною в Європі, де все ще застосовується смертна кара, приєднатися до глобального мораторію на смертну кару як першого кроку до її загального скасування», – заявила речник.

Депутати Європарламенту теж прокоментували смертні вироки в Мінську.

Едуард Кукан (Словаччина) заявив: «Це – трагічна новина, адже здається, що зусилля європейських і світових структур привести Лукашенка до тями не спрацьовують. Тому я вважаю, що буде необхідно застосувати сильніші заходи».

Рауль Ромева (Іспанія) вважає: «Якщо будь-яка країна в принципі хоче бути шанованою з точки зору прав людини, то смертна кара повинна бути скасована, де б то не було, чи то в Білорусі, чи в США, чи деінде. Так що я рішуче засуджую будь-які страти за яких завгодно обставин».

Натомість посол Росії в Білорусі Олександр Суриков підтримав смертний вирок Ковальову і Коновалову. «Моя особиста точка зору: на такі жорстокі речі щодо людей має бути адекватна відповідь, і нам демократична Америка в цьому сенсі дає адекватний приклад», – заявив російський дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG