Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: смертний вирок звинуваченим у теракті


26-річних мешканців Вітебська Дмитра Коновалова і Владислава Ковальова засудили до смерті
26-річних мешканців Вітебська Дмитра Коновалова і Владислава Ковальова засудили до смерті
Мінськ – Верховний суд Білорусі виніс вирок підсудним у справі про теракт у мінському метро 11 квітня цього року, внаслідок якого загинуло 15 осіб і понад 200 було поранено. 26-річних мешканців Вітебська Дмитра Коновалова і Владислава Ковальова засудили до смерті.

Суд над двома молодими мешканцями Вітебська став найгучнішим процесом у Білорусі з часів отримання незалежності. Підсудні відповідали не лише за кривавий теракт у мінському метро 11 квітня цього року, але й за теракт 4 липня 2008 року на концерті до Дня незалежності в Мінську, коли було близько сотні поранених, та два менш масштабні теракти 2005 року, скоєні у Вітебську, а також з десяток хуліганських вчинків. Із вироку Верховного суду випливало, що двоє молодиків з початку 2000-х років купували й виробляли вибухівку, готували якісь вибухи, підпали, аж поки не дійшли до терактів.

Суддя Верховного суду Білорусі Олександр Федорцов, виносячи смертний вирок Дмитрові Коновалову і Владиславу Ковальову, заявив, що суд бере до уваги те, що вони вже довгий час скоювали злочини, що в підвалі Коновалова ще залишилося багато речовин і матеріалів для виготовлення нових бомб, а також те, що в результаті мінського теракту загинула велика кількість людей – 15 осіб, а постраждали сотні. Мотивами злочину Ковальова та Коновалова суддя у своєму вироку визнав «дестабілізацію обстановки і залякування населення Республіки Білорусь».

Родичі загиблих, яки вимагали смертної кари підсудним, схвально оцінили рішення суду, але обережно. «Ми вдоволені, дуже вдоволені… Якщо було доведено у суді, тоді все нормально, а якщо ні, тоді інша розмова. Все. Це наша думка, ми вам сказали», – кажуть вони.

Вирок викликає й протести

Заяви підсудного Ковальова про тиск під час слідства суддя до уваги не взяв, заявивши, що не було ні фізичного тиску, ані морального. У відповідь на це група мешканців Вітебська, яка була в залі, почали обурюватися, кричати «неправда». Вони не вірять у таку жорстоку провину своїх земляків. На смертний вирок Коновалову і Ковальову вони відреагували вигуками «ганьба» і плачем.



Мати одного з засуджених Любов Ковальова сльози стримала, хоча виглядала вона приголомшеною. Вона далі наполягає, що її син не винен: «Тому що він не робив цього, він не підривав нічого… Звинувачення проти нього все сфабриковане».

Любов Ковальова сказала, що має надію лише на звернення до президента Олександра Лукашенка, буде його просити не розстрілювати її сина та Дмитра Коновалова.

Про підготовку клопотання про помилування на адресу президента сказав і адвокат Коновалова Дмитро Лепретор. Іншого виходу у них просто немає – вирок Верховного суду не може бути оскаржений.

Лукашенко лише один раз помилував засудженого до страти – у 1996 році. Всього ж за часи незалежності до такого різновиду покарання в Білорусі було засуджено близько 400 осіб.

Матір Ковальова вже підтримали десятки тисяч осіб, які долучилися до інтернет-кампанії проти страти підсудних у справі про теракт. Правозахисні організації та політичні партії теж вимагають не страчувати Ковальова і Коновалова – і через те, що це є середньовічною карою, і тому, що разом з ними можуть вбити повну правду про теракт у метро.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG