Доступність посилання

ТОП новини

Апеляцію Тимошенко віддали новому судді


Суддя Олена Сітайло (ліворуч)<br>
(фото з сайту pravda.com.ua)
Суддя Олена Сітайло (ліворуч)<br> (фото з сайту pravda.com.ua)
Київ – Сьогодні Апеляційний суд Києва розпочав попередній розгляд апеляції у справі Юлії Тимошенко, яку звинувачують у перевищенні повноважень на посаді Прем’єр-міністра. Захисники колишнього прем’єра обурені тим, що в останній момент змінили суддю, який розглядатиме апеляцію. Натомість правники від влади в цьому не бачать додаткових проблем для захисту Тимошенко. Незалежні експерти утримуються від прогнозів, вказуючи на відсутність у влади єдиного сценарію щодо Юлії Тимошенко.

Справу мала розглядати суддя Ірина Горб. Однак несподівано суддю-доповідача у справі Тимошенко змінили, і тепер її розглядатиме Олена Сітайло, яка ще цього року працювала у Дніпровському суді столиці, повідомив Радіо Свобода керівник групи захисту колишнього прем’єра, народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Це нова людина у суді – і її одразу ж зробили суддею-доповідачем, бо він одноособово проводить попереднє засідання, де сам вирішує найважливіші процесуальні питання: для прикладу, чи поновлювати судове слідство, або питання про зміну чи скасування запобіжного заходу, – каже Власенко. – Якщо людина, яка один день знайомилася зі справою, відмовить в усіх клопотаннях захисту, це буде прямим свідченням того, як справу слухатимуть по суті».

Зміну судді в останній момент він вважає незаконною через те, що за новими правилами його мала б обрати автоматизована система. За словами Сергія Власенка, попередня суддя, Ірина Горб, ще зранку готувалася до справи, була у приміщенні суду, не мала проблем зі здоров’ям, у відпустку теж не збиралася.

Справу Тимошенко називають важко прогнозованою

Зі свого боку, колишній суддя, а нині депутат від Партії регіонів Володимир Олійник висловив Радіо Свобода думку, що така зміна судді напередодні слухання не погіршить якості правосуддя і не зашкодить стороні захисту.

«Я був суддею і знаю, що якщо суддя справді не встиг ознайомитися зі справою, то він сам візьме собі часу, скільки потрібно. Комусь треба місяць, комусь – тиждень-два. Це попередній розгляд, на ньому заслухають учасників і вирішать попередні, організаційні питання», – твердить регіонал.

Володимир Олійник вважає норму, за якою звинувачують Юлію Тимошенко, формальною, а відтак, на його думку, апеляційний суд може ухвалити будь-яке рішення щодо неї. Все залежатиме від майстерності адвокатів, від того, чи доведуть вони, що Тимошенко на чолі уряду діяла у визначених законом межах.

Незалежні експерти називають справу Тимошенко непрогнозованою через велику кількість політичних факторів, що впливають на неї. Такої думки дотримується, зокрема, політолог Денис Денисенко.

«Дивно, що справу перенесли з 15 на 1 грудня, наче є намагання встигнути до якоїсь події. Можливо, до саміту Україна – ЄС. Або є інший сценарій, мета якого – фізичне знущання з людини, психологічний тиск на неї та її оточення. Схоже, сценарій у влади щодня новий, і він залежить від того, хто з ким зустрівся, посли яких держав висловилися щодо справи Тимошенко. Єдиної логіки я в цьому не бачу», – підсумовує політолог.

Печерський суд Києва засудив Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі. Якщо Апеляційний суд залишить цей вирок, його ще може переглянути Вищий адміністративний суд. Проти Юлії Тимошенко порушили ще кілька справ.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG