Доступність посилання

ТОП новини

Доля Тимошенкo і «футбольна дипломатія»


Київ – Медичне обстеження екс-прем’єра Юлії Тимошенко у середу відбулося без участі її родичів та захисників, а його результати не заслуговують на довіру, каже захисник Тимошенко Сергій Власенко. Зі свого боку, державна пенітенціарна служба та Міністерство охорони здоров’я заявляють, що перевірка показала відсутність будь-яких патологій, що можуть загрожувати життю. Тим часом, закордонні експерти пов’язують останні приватні візити урядовців країн ЄС до України спробою вплинути на долю Тимошенко.

У середу до світанку від воріт Лук’янівського слідчого ізолятора від’їхав автофургон для перевезення заарештованих – так званий «автозак». Але він вирушив не до суду чи іншого місця позбавлення волі, а до Київської обласної клінічної лікарні. Невдовзі повернувся назад.

Найімовірніше, це відвозили на медичне обстеження колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, припускають її захисники у судах. Медичне обстеження відбувалося таємно, поспіхом і, очевидно, за прямим дорученням Президента, вважає захисник лідера «Батьківщини» та її однопартієць, народний депутат Сергій Власенко.

«Вчорашня заява Президента абсолютно чітко засвідчила, хто в Україні вирішує всі питання, пов’язані з Тимошенко, – зазначає він. – Три місяці поспіль захист, родичі, однопартійці Тимошенко вимагали зробити обстеження. І доки Президент не сказав публічно, що це відбудеться, цього не відбувалося. Звісно, це позитивний момент, що Тимошенко нарешті оглянули. Але те, в який спосіб це відбувалося, свідчить, що в Україну повертаються традиції 1937 року».

Поспішне обстеження чи тортури?

Сергій Власенко розповів, що для проведення обстеження Юлію Тимошенко розбудили о п’ятій ранку. За його словами, за міжнародними нормами таке поводження прирівнюється до тортур. Власенко наголосив, що медичні маніпуляції, проведені у такий спосіб, не заслуговують на довіру.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко підтвердив, що екс-прем’єра обстежували. Однак лікарні, де це відбувалося, та інших подробиць не назвав.

«Тимошенко обстежили наші лікарі, результати обстеження передали до медичної служби пенітенціарної системи», – сказав міністр.

У Державній пенітенціарній службі повідомляють, що перевіряючи стан Юлії Тимошенко, їй зробили магнітно-резонансну томографію, рентген та ультразвукове обстеження суглобів.

«За результатами обстеження у Юлії Тимошенко не виявлено патологічних змін, які становлять загрозу її життю. Стан здоров’я дозволяє проведення необхідних слідчих дій», – заявили у пенітенціарній службі.

Захисники ж Тимошенко констатують, що останнім часом стан її здоров’я погіршується.

Європейські міністри просять Ахметова вплинути на долю Тимошенко – експерти

Радіо Свобода вже повідомляло, що до України в середу прибули міністри закордонних справ Польщі та Швеції, Радослав Сікорський і Карл Більдт, щоб відвідати футбольний матч «Шахтар» – «Порту» в Донецьку і зустрітися з бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Закордоні експерти вбачають у цьому спробу європейських політиків за допомогою представників українського бізнесу вплинути на українського Президента, щоб він позитивно розв’язав ситуацію з ув’язненими лідерами опозиції, зокрема, з Юлією Тимошенко. Польське МЗС від коментарів відмовляється.

Щодо Карла Більдта, то його візит є неофіційним, повідомила Радіо Свобода офіцер зі зв’язків з громадськістю посольства Швеції в Україні Тетяна Некрасова.

«Інформація, яка є у посольстві, це те, що він прибуває на запрошення Ріната Ахметова, подивитися футбольний матч. Це приватний візит. З паном Ахметовим вони були знайомі й до цього візиту», – зауважила Некрасова.

Радослав Сікорський і Карл Більдт можуть просити Ріната Ахметова вплинути на долю Тимошенко – цього не виключає політолог Олександр Палій. Однак він наголошує, що візит двох європейських міністрів у Донецьк має на меті, скоріше, розвідати ситуацію, аніж розв’язати її.

«Звісно, Євросоюзові цікаво поговорити з людьми, які є реальними господарями України і здатні впливати на її політику. Але тут, радше, має місце зондування, з'ясування позиції провідних бізнесменів щодо Юлії Тимошенко. Це питання є не рядовим, від нього залежить, чи підпише Україна з ЄС угоду про асоціацію. Чи вплине на це питання Ахметов? Мені здається, що українська влада настільки вчепилася у питання Тимошенко, що не чує ніяких аргументів».

Закордонні ж експерти пояснюють, що європейські політики вичерпали всі важелі дипломатичного впливу на українську владу і намагаються через Ахметова застосувати нетрадиційні важелі так званої «футбольної дипломатії».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG