Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі хочуть визначити рівень політики в судочинстві України


Брюссель – Європарламентарі хочуть визначити, скільки політики і скільки юридичних елементів міститься у судових переслідуваннях колишнього лідера уряду Юлії Тимошенко та інших представників опозиції. Щойно з ініціативи України європейських депутатів поінформував заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. До кінця року на тему українського судочинства парламентарі мають намір поговорити із Гельсінським комітетом із прав людини. Тим часом прибічники та захисники Тимошенко твердять, що влада України намагається дезінформувати Європарламент і вдається до старих радянських недипломатичних методів.

Після зустрічі з делегацією української Генеральної прокуратури заступник голови парламентської групи Альянсу прогресивних соціалістів та демократів Ганнес Свобода, який був організатором зустрічі, заявив, що «не впевнений, що у (справі Тимошенко) відсутні політичні елементи».

«Можливо, у ній є юридичні елементи, але, якщо мова йде про політичні аспекти, то нам слід це з’ясувати, і саме це і є причиною нашої зустрічі: визначити рівень політичних елементів у цій справі», – пояснює євродепутат.

Ганнес Свобода також повідомив, що наступний крок – зустріч із членом Гельсінського комітету із захисту прав людини Данії Мікаелем Люнґбо, який налаштований «дуже критично щодо судової справи».

«Врешті-решт, можливо, ми запросимо всіх разом», – додає європарламентар, маючи на увазі і членів української Генпрокуратури, і членів відомої данської правозахисної організації. Вочевидь, тому що для депутата Європарламенту доповідь представника української прокуратури звучала непереконливо.

Генпрокуратура відкрита, а ситуація прозора?

Натомість перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявляв у вівторок у Брюсселі на зустрічі з пресою про відкритість та прозорість його установи.

«Були вислухані різні думки, як з боку обвинувачення, так і з боку захисту. Євродепутати почули позицію Генеральної прокуратури України, а також слідчих органів. Те, що Генеральна прокуратура була представлена на вчорашній зустрічі, свідчить про відкритість установи, прозорість всіх процесів, що відбуваються в Україні, та про бажання правоохоронних органів співпрацювати із європарламентарями», – зазначив Кузьмін.

Однак зацікавленість приїздом та поясненнями Рената Кузьміна, а це була ініціатива української сторони, серед європейських парламентарів була доволі незначною. Як пояснив заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря, якого разом із захисникомТимошенко Сергієм Власенком теж запросили до Брюсселя, «там було максимум п’ять євродепутатів, а на кінець зустрічі залишилося тільки двоє: парламентар від «Зелених» та сам господар зустрічі Ганнес Свобода».

«Прокурорський інформаційний секонд-генд» – Немиря

На думку представника української опозиції, ніхто з депутатів не хотів вислуховувати цього «прокурорського інформаційного секонд-генду». Григорій Немиря натякає на те, що таку саму інформацію заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін раніше вже оприлюднив на одному з центральних телеканалів України.

До того ж пропозиція Генпрокуратури України прибути до Європарламенту для роз’яснень – це, на думку Григорія Немирі, метод радянських часів, коли замість дипломатів використовували силовиків.

«Я розцінюю те, що відбулося, як очевидну спробу української державної машини використати прокуратуру як інструмент зовнішньої політики України, – каже він. – Для мене це незрозуміло, це підтвердження атавізмів ще радянського періоду, коли замість дипломатії використовуються силові структури».

Захисник ув’язненого екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «У резолюції Європейського парламенту є заява про те, що в Україні немає незалежного судочинства. Це для нас дуже суттєве, і я вкотре хочу на цьому наголосити. Я вважаю, що цією ситуацією влада намагається шантажувати, вони роблять спроби дезінформувати членів Європейського парламенту, намагаючись надати їм викривлену інформацію щодо справ Тимошенко».

Український адвокат також додав, що має сумніви щодо того, чи не було в розповіді Рената Кузьміна порушень українських законів, пов’язаних із таємницею слідства.

Матеріал підготували Віталій Єреміца і Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG