Доступність посилання

ТОП новини

«Французько-німецький дует» хоче перезаснувати Євросоюз, але кожен по-своєму


Президент Франції Ніколя Саркозі (праворуч) та канцлер Німеччини Анґела Меркель
Президент Франції Ніколя Саркозі (праворуч) та канцлер Німеччини Анґела Меркель
Брюссель – Лідери Франції та Німеччини від самого початку нинішньої безпрецедентної кризи єврозони спільно шукають вихід із неї. Але останні виступи Ніколя Саркозі та Анґели Меркель свідчать, що вони мають доволі різні погляди на плани порятунку грошового союзу від краху. Саме тому очікування від саміту Євросоюзу, що відбудеться наступного тижня у Брюсселі, істотно зменшилися. Натомість далі зростає настороженість щодо єврозони у лавах світових інвесторів.

Німеччина та Франція завдяки своїй економічній вазі вважаються, так би мовити, «першими скрипками у європейському оркестрі». Проте, якщо обидві країни й заявляють про спільний наступ на кризу, останні виступи президента Франції та канцлера Німеччини «оголили» чималі розбіжності у поглядах на подолання європейських негараздів.

Є й те, що їх об’єднує: переконання, що у майбутньому союз 17 держав, об’єднаних спільною грошовою одиницею, повинен дотримуватися бюджетної дисципліни і рухатися у бік поглибленої економічної інтеграції. З огляду на це і Ніколя Саркозі, і Анґела Меркель закликають внести зміни до засадничого документа Євросоюзу.

Це у п’ятницю підтвердила німецький лідер, виступаючи у Бундестазі. «Ми збираємося до Брюсселя з метою, на якій я хочу наголосити: домовитися щодо змін до угоди. І ми це хочемо зробити у такому дусі, який дасть змогу уникнути розколу між країнами єврозони та країнами, що до неї не входять», – заявила Анґела Меркель.

Центробанк та євробонди

Проте європейські аналітики вказують на глибокі суперечності, що існують між Берліном та Парижем. По-перше, Європейський центральний банк, на думку Ніколя Саркозі, повинен позичати гроші державам єврозони. Анґела Меркель натомість каже, що цього робити не можна, бо це заборонено угодою.

Друга суперечність пов’язана з так званими євробондами, тобто можливістю декількох країн брати спільний кредит, щоб уникнути спекулятивних нападів на слабкі країни єврозони з боку світових ринків. За це виступає Париж, але від цього рішуче відмовляється Берлін.

Нарешті, існує дуже різне бачення ієрархії єврозони та шляхів ухвалення рішень. Президент Франції Ніколя Саркозі стверджує, що лише країни-члени є уповноваженими ухвалювати стратегічні напрямки. У своєму вчорашньому виступі перед французькими громадянами у контексті кризи Саркозі говорив тільки про Францію та Німеччину. Експерти кажуть, що це і є яскравим доказом того, що Єврокомісія та Європарламент у боротьбі з кризою в очах Саркозі залишаються на узбіччі.

Берлін хоче дати владу Єврокомісії. Париж – собі

Канцлер Німеччини Анґела Меркель дотримується думки, що саме Європейська комісія повинна відігравати вирішальну роль і навіть подавати до суду на країни, що не можуть навести лад у своїх фінансах. У виступі перед німецьким парламентом Меркель навіть заперечила думки щодо буцімто намагань Німеччини верховодити у Євросоюзі.

«Наші керівні принципи для Європейської ради на наступні тижні зрозумілі, але цього ранку важливо зауважити: ці принципи не мають нічого спільного зі страхами, занепокоєнням та звинуваченнями, які останнім часом можна читати і чути стосовно того, що Німеччина хоче домінувати в Європі», – запевняє федеральний канцлер Німеччини.

У понеділок «французько-німецький дует» проведе зустріч, щоб хоч якось зблизити свої позиції напередодні саміту ЄС. Проте лідер Німеччини вже попередила: криза – це марафон, і її на цьому саміті не владнають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG