Доступність посилання

ТОП новини

Кримська журналістка постраждала, висвітлюючи російські вибори на Чорноморському флоті Росії


Російський прапор у Севастополі
Російський прапор у Севастополі
Сімферополь – Редактор кримської газети «Кафа» заявляє про те, що їй перешкоджали готувати репортаж про перебіг голосування під час виборів Державної Думи Росії, що 4 грудня проходило на об’єкті Чорноморського Флоту Російської Федерації у Феодосії, місті на південному сході Криму. Коли ж журналістка поверталася з місця події, її збив невідомий автомобіль.

Редактор газети «Кафа» Ірина Прокоп'юк повідомила, що вона майже не постраждала, якщо не брати до уваги двох синців і кількох подряпин. Журналістка розповіла, що в неділю під вечір на велосипеді поверталася додому з гарнізонного Будинку офіцерів Чорноморського флоту Росії. Там була розташована виборча дільниця з голосування на виборах до російської Держдуми. Саме про перебіг голосування вона робила репортаж для газети «Кафа» та однойменного інтернет-порталу.

За словами журналістки, легковий автомобіль ударив велосипед, на якому вона їхала, ззаду і скинув її на обочину. Марку автомобіля та його номери вона не розгледіла. Каже, що не хотіла б пов’язувати цей інцидент із конфліктними ситуаціями, що сталися того ж дня біля приміщення Будинку офіцерів ЧФ Росії.

До міліції Ірина Прокоп'юк не зверталася, бо не вірить, що та може з’ясувати, чи це збіг обставин, чи ні. Водночас журналістка розповіла Радіо Свобода, що спершу фото- і відеозйомку там їй намагався заборонити чоловік у цивільному, який не представився, але порадив журналістці «поберегтися». Потім до неї вийшов військовослужбовець: «Військовий представився керівником цієї виборчої комісії і попросив стерти знімки і більше не фотографувати, бо люди, які приходять голосувати, не хотіли, щоб їх ідентифікували як російських громадян», – пояснила журналістка.

За словами Ірини Прокопюк, хоча вона фотографувала на вулиці, російський військовий примусив її знищити кілька кадрів. Присутні при цьому українські правоохоронці сказали, що претензій до Ірини Прокоп'юк не мають, але у конфлікт не втручалися і журналістку не захистили.

Російський дипломат – жодних проблем та інцидентів на виборах на території Криму не було

У штабі Чорноморського флоту Росії цей інцидент біля флотського Будинку офіцерів у Феодосії не коментують. А от генеральний консул Російської Федерації в Сімферополі Володимир Андрєєв припустив, що вимоги представників виборчої комісії, можливо, пов’язані з питаннями безпеки: «Може бути. Мені важко судити, я поки що повної інформації не маю. Але це було рішення дільничної виборчої комісії. Значить, були на це підстави».
Ви з усього цього витягнули один епізод, який ще 15 разів слід перевірити
Генеральний консул Російської Федерації в Сімферополі

Водночас, російський дипломат повідомив, що голосування на території Кримського півострова пройшло «гладесенько-рівнесенько», «без проблем і без інцидентів», «усі, хто хотів, проголосував». Разом з тим Володимир Андрєєв висловив нарікання: «Ви з усього цього витягнули один епізод, який ще 15 разів слід перевірити».

Є повідомлення про те, що люди, перед тим як проголосувати, витягували два паспорти, хоча українські закони не передбачають подвійного громадянства.

Загалом на голосуванні 4 грудня за згодою української сторони в АРК і Севастополі були відкриті 5 виборчих дільниць і 4 виїзні пункти голосування, а також певна кількість закритих дільниць у військових частинах ЧФ Росії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG