Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці голодують і сплять просто неба


Київ – 12 чорнобильців, які під стінами Кабміну вимагають виконання судових рішень про виплату їм пільгових пенсій, у четвер вранці оголосили «сухе голодування», яке невдовзі припинили. Понад 20 чорнобильців продовжують голодування з водою, ще десятьох забрали до лікарні через виснаження. Тим часом у Донецьку прокуратура оголосила результати розслідування смерті учасника подібної акції протесту – влада не причетна.

У Маріїнському парку навпроти будівлі Кабміну – понад 40 людей з українським прапором. У половини на головах білі пов’язки з написами «голодую». Поруч складені на газоні й накриті плівкою теплі речі, столик з термосами та пляшками з водою.

Київська міська влада заборонила ставити намети – тож учасники пікету сплять просто у парку – на лавах чи на купі опалого листя. Через це частина протестувальників захворіла, десятьох сьогодні забрали до лікарні, розповідають ті, хто залишився.

Голодування під Кабміном триває
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Сухе голодування» почали, і… закінчили, щоб не було жертв

Вранці 12 чорнобильців оголосили «сухе» голодування – без води. Але згодом учасники акції відмовилися від такого радикального кроку, сказав Радіо Свобода член ініціативної групи чорнобильців Микола Костєв.

«Люди вимотані до межі. Ті, хто розпочинали акцію протесту, хворі, вже не можуть ходити. Хто почав сухе голодування, до завтра його припиняють і вирушають до медичних закладів для обстеження й лікування. Далі ризикувати їхнім життям не можна», – додав чорнобилець.

Після того, як уряд у жовтні змінив порядок розрахунку пенсій чорнобильцям, а Пенсійний фонд припинив виконувати рішення судів, ліквідатори кажуть, що стали отримувати в декілька разів менші пенсії. У мешканця Лисичанська Анатолія Петрусевича вона зменшилася більш ніж утричі.

«Було 6700 гривень, точно не пам’ятаю. 2 місяці як припинили виплачувати. Зарплата у мене була 100 рублів, тож мені можуть нарахувати максимум 2000 гривень пенсії. Я інвалід, і мій син-чорнобилець теж. Мені на ліки потрібно дві тисячі гривень на місяць, йому – чотири тисячі (у нього рак крові). Хіба це пенсія? На неї можна вижити?» – запитує учасник голодування в Києві.

Азаров не розуміє тих, хто має право на 8 тисяч гривень пенсії

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив на останньому засіданні уряду, що пільги чорнобильцям завищені і що він не розуміє їхніх вимог.

«Середня пенсійна виплата для ліквідаторів-інвалідів І групи з Нового року складе 5 з половиною тисяч. Середня! Наприклад, пенсія одного з учасників протесту, встановлена судом, складає 7580 гривень, а з перерахунком з 1 січня, за постановою Кабміну – 8230. І проти чого ця людина протестує?» ­– дивується Азаров.

Конопльова не вбивали – прокурор

Водночас сьогодні у Донецьку прокуратура оголосила результати розслідування смерті одного з учасників місцевого чорнобильського протесту Геннадія Конопльова. За словами прокурора Донецької області Володимира Вишинського, на тілі 70-річного чоловіка не виявили слідів фізичного впливу, а в організмі – слідів отруєння чадним газом. Тому порушувати кримінальну справу підстав немає.

Конопльов помер 27 листопада, коли працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій під наглядом правоохоронців знесли один з наметів донецьких чорнобильців.

Біля Харківської обладміністрації, де теж продовжують протестувати колеги чорнобильці, за дорученням б'ютівця Михайла Волинця 8 грудня почали встановлювати намет-приймальню народного депутата. Але, за даними Волинця, намет відразу викрали, а міліція не стала затримувати крадія.

Між тим, організатори акцій протесту в Києві, Харкові та Донецьку мають намір їх продовжувати. Тих, кого забрали до лікарні, мають заступити інші люди.

Учасники акції в Києві сьогодні звернулися до центрального офісу Товариства Червоного хреста в Женеві з проханням встановити біля місця акції намет цієї організації. Вони хочуть отримати таким чином медичну допомогу на місці та погрітися.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG