Доступність посилання

ТОП новини

Вперше європейський політик зустрівся з Юлією Тимошенко (європейська преса)


Прага – Чому Білорусь обирає Митний Союз із Росією та Казахстаном, а Україна так досі й не сказала своє «так» інтеграції з Європейським Союзом, як вийти зі складної ситуації напередодні саміту Україна-ЄС – про це пише польська преса. Штефан Філе – перший європейський політик, якому українська влада дозволили зустрітись з Юлією Тимошенко, повідомляють чеські засоби масової інформації. У Словаччині скептично поглядають на Київ, де 19 грудня має відкритись зустріч лідерів України та європейської «27-ки», про це повідомляє словацька преса.

Польське інтернет-видання Onet.Wiadomosci аналізує ситуацію, в якій опинилась Україна напередодні саміту Україна – ЄС, що має відбутись у Києві 19 грудня цього року. Все почалось із програми Східного партнерства, до якої на початку долучилась низка країн колишнього СРСР. Але Східне партнерство загальмувало, тому що «не виступило з жодним новаторським проектом, який би міг позитивно вплинути на розвиток господарства» країн пострадянського простору. Це така програма – свого роду викидень, про що свідчить і низка подальших подій. Зокрема, пише польське видання, Україні не було запропоновано перспективи членства в Європейському Союзі.

Звичайно, в цілому це був позитивний крок, що Україну, Білорусь і Молдову ЄС залучав до співпраці, щоб «якнайбільше послабити вплив на них Росії». Але все змінила криза, особливо ситуація в Греції. Так заради стабільності «Східне партнерство» перетворилось на «Південне партнерство».

Вперше європейському політкові українська влада дозволила зустрітись із Юлією Тимошенко в тюрмі, – про це повідомляє, зокрема, празьке видання Aktuálně. Cz. Цим політиком є єврокомісар Штенфан Філе, який неофіційно відвідав Україну. Чеська преса повідомляє, що відбулася також зустріч єврокомісара з українським Президентом Віктором Януковичем, її метою було дійти «домовленості стосовно тексту спільної декларації, яка має бути виголошена під час київського саміту». Не можна виключити, наголошує чеське видання, що це може бути чи не «єдиний очевидний результат саміту». Попередньо планувалось, що Європейський Союз ще цього року завершить переговори з Україною про інтеграцію. Однак на перешкоді стоїть ув’язнення Тимошенко, наголошує празька газета.

Скептично дивиться на майбутній саміт Україна-ЄС і словацький щоденник Pravda. І у Словаччині звернули увагу на приїзд єврокомісара Штефана Філе до Києва, на його зустріч з українським президентом . Газета зауважує, що, незважаючи на старання Польщі, яка завершує своє головування в ЄС, у Братіславі сумніваються, чи дійде до підписання Договору про асоціацію України з Європейським Союзом. Перешкода, наголошує видання, – справа Тимошенко, яка від серпня цього року сидить у тюрмі, попри критику чільних політиків Євросоюзу і Сполучених Штатів Америки.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG