Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Чалий: доля саміту Україна-ЄС залежатиме від справ Тимошенко та Луценка


Проведення саміту Україна-ЄС, що запланований на 19 грудня, залежить насамперед від розвитку подій навколо справ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив дипломат, експерт із питань міжнародної політики Олександр Чалий. На його переконання, сам факт проведення саміту буде успіхом України, навіть якщо за його результатами не буде оголошено про завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС.


– Україну активно відвідують лідери країн ЄС. На думку деяких оглядачів, це останні спроби переконати Київ дотриматися вимог євроспільноти перед самітом Україна-ЄС. Натомість Тимошенко судять у СІЗО, Президент Янукович не виключав раніше паузи у відносинах із ЄС.Ви погоджуєтеся з думкою критиків Януковича, що він не збирається йти на поступки перед самітом?

– Останні заяви Президента Янукович свідчать, що стратегічною лінією є те, щоб саміт все-таки відбувся. І не просто відбувся, а щоб була парафована угода про асоціацію. Це його заяви. Але з іншого боку, а Україні відбуваються події, які перед європейцями ставлять питання, чи можливе проведення цього саміту? Мені здається, що ключовою задачею єврокомісара є бажання остаточно з’ясувати, якою є ситуація в Україні і дати зелене світло можливості проведення цього саміту. Тобто, це питання серед країн ЄС ще не вирішене. Мій прогноз, що саміт все-таки відбудеться. А атмосфера на ньому залежатиме від українських подій, у тому числі в справі Тимошенко. Сьогодні відбудеться засідання Апеляційного суду. І атмосфера на саміті багато в чому залежатиме від результатів цього суду.

Що може завадити проведенню цього саміту, це лише справа Тимошенко, чи є ще щось?

– Найбільш чутливе питання – справа Тимошенко. По-друге, це ситуація з іншими лідерами опозиції, зокрема, справа Луценка. Це два ключових моменти, які можуть впливати на долю саміту.

– Учора у «Газпромі» заявили, що «новорічних подарунків» не буде, і зміни газових контрактів до нового року очікувати не варто. Як Ви розцінюєте таку заяву, і чи пов’язана вона із самітом?

– Я думаю, що у першу чергу вона пов’язана зі станом переговорного процесу. Якщо базуватися на тих матеріалах, які з’явилися у пресі, яка була стратегічна пропозиція щодо врегулювання газового питання між Україною та Росією у контексті зниження ціни на газ, то, на мій погляд, сам факт, що переговори перенесені і до нового року не буде угоди, є позитивом. Тому що ті пропозиції, які озвучувалися у пресі, фактично приводили до того, що Україна повинна була вийти з Європейської енергетичної хартії. Політичного ресурсу, щоб ухвалити таке рішення, українська влада не має. Тому і не було знайдено компромісного рішення щодо майбутнього угоди. З точки зору стратегічних національних інтересів і заявленого курсу на євроінтеграцію, таке рішення слід оцінити позитивно. Відбудеться саміт, буде чітко зрозуміло українські європерспективи, і у цьому контексті у подальшому можна буде вести переговори з Російською Федерацією.

– Якщо саміт Україна-ЄС буде провальним, чи означатиме це крах курсу на євроінтеграцію?

– Якщо саміт відбудеться, а, швидше за все, так і буде, це вже буде успіхом, це по-перше. По-друге, якщо під провалом розуміти, що не буде озвучено завершення переговорів щодо угоди про асоціацію, формально не буде сказано, що вона буде парафована, не потрібно робити з цього трагедію. На моє переконання, альтернативи європейській інтеграції, як політики трансформації українського суспільства на європейських цінностях, не існує. Немає політичного ресурсу, не має позиції всередині країни, яку б підтримувала більшість народу, щоб вела до зміни євроінтеграційного курсу. Можуть бути і успіхи на цьому шляху, можуть бути і певні зупинки, але шлях незмінний. Хто б не приходив до влади, він не може змінити цей курс, бо це мандат народу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG