Доступність посилання

ТОП новини

Справу проти Кучми закрили, бо Мельниченко «писав» незаконно


Екс-президент Леонід Кучма під час візиту до Генпрокуратури, 4 квітня 2011 року (архівне фото)
Екс-президент Леонід Кучма під час візиту до Генпрокуратури, 4 квітня 2011 року (архівне фото)
Київ – Печерський суд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе. Адвокати родичів загиблого журналіста Георгія Гонгадзе та майора Миколи Мельниченка називають рішення суду упередженим і зазначають, що прокуратура фактично підіграла скаржникові.

Як зазначається у постанові, яку виголосила суддя Галина Супрун, фактично єдиною підставою для порушення справи були записи зроблені колишнім президентським охоронцем Миколою Мельниченком. Однак, наголосила суддя, згідно з рішенням Конституційного Суду, обвинувачення у скоєнні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом і «неуповноваженою на це особою».

«Ми задоволені рішенням суду, оскільки воно ґрунтується на законі, – каже адвокат Віктор Петруненко, який захищає екс-Президента. – Ми завжди були переконані, що Леонід Данилович не причетний до трагічних подій із Георгієм Гонгадзе. А тому ми знали, що підстав для порушення кримінальної справи у заступника Генпрокурора не було. Не можу сказати, які наміри мала Генпрокуратура. Суд констатував, що належних підстав для порушення справи не було».

Сам Леонід Кучма назвав рішення суду «необхідним, але недостатнім». Він наполягає, щоб розслідування «касетного скандалу», пошук його замовників і справжніх винуватців убивства Георгія Гонгадзе були продовжені, щоб довести непричетність до цього злочину не лише його, а й української влади загалом.

Адвокатів вразила поступливість прокуратури

Адвокат Андрій Федур, який представляє інтереси матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе, утримався від коментарів з приводу рішення суду, проте особливо відзначив поступливість прокуратури, дії якої оскаржували захисники екс-Президента.

«Я глибоко переконаний у тому, що прокуратура в принципі не може програти справу в Печерському суді», – зауважив він.

Андрій Федур схиляється до того, щоб не оскаржувати рішення суду. За його словами, «це з’ясування стосунків між прокуратурою і захистом».

Проте намір оскаржити рішення суду має адвокат дружини загиблого журналіста Валентина Теличенко.

«Рішення суду є незаконним і я, як представник потерпілої, оскаржуватиму його до Апеляційного суду. Суддя припустилася низки помилок. Взагалі, якщо судові засідання тривають десять годин поспіль з однією двадцятихвилинною перервою, то очікувати законного рішення в результаті такого розгляду було б наївно. Прокуратура цього разу зіграла в піддавки», – заявила Валентина Теличенко.

Вона також наголосила, що на даному етапі суддя передчасно оцінила законність доказів і послалася на відповідне рішення Конституційного Суду.

«Законність дій слід перевіряти лише осіб, які проводять слідство, – каже Валентина Теличенко. – Насправді Мельниченко не збирав докази, а просто вчинив певні дії із невідомо якою метою. Взагалі, ще немає певності, що ці записи зробив Мельниченко, а не хтось інший».

Кучмі обіцяють «сюрпризи» закордоном

Позиція та подальші дії обвинувачення залишаються невідомими, оскільки представник прокуратури Дмитро Басов відмовився відповідати на будь-які запитання.

Згодом речник Генпрокуратури Юрій Бойко заявив, що рішення про скасування постанови про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми буде оскаржене.

Представник основного свідка у справі Миколи Мельниченка – адвокат Микола Неділько, кажучи про подальші перспективи справи, зазначив, що «цей процес не судовий, а судово-політичний, який відбувся поза межами правового поля». Тому перегляд цього рішення можливий лише зі зміною політичної ситуації.

Колишній народний депутат Олександр Єльяшкевич, який представляв інтереси Олексія Подольського, визнаного постраждалим у цій справі, запевняє, що найближчим часом проти Леоніда Кучми почнуться юридичні процеси за межами України. Він також вважає показовим, що захист наполягає насамперед на тому, що записи зроблені незаконно, а не на тому, що вони фальсифіковані.

Кримінальна справа проти Леоніда Кучми була порушена в березні цього року. Його звинуватили у зловживанні владою, внаслідок чого постраждав журналіст і громадський діяч Олексій Подольський та був убитий журналіст Георгій Гонгадзе. Зараз триває судовий процес над безпосереднім організатором вбивства, міліцейським генералом Олексієм Пукачем.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG