Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті реабілітуватимуть ведмедів


Міжгір’я – Перший, єдиний в Україні і найбільший у Європі реабілітаційний центр для бурих ведмедів відкрили в Закарпатській області. Сюди привозитимуть тварин, яких утримували в неволі в незадовільних умовах. Кошти на створення санаторію для звірів – два з половиною мільйони гривень – знайшли у Міністерстві екології України. Як тільки про проект почули за межами України, до Закарпаття відразу навідалися міжнародні благодійники, які пропонують власним коштом лікувати й годувати ведмедів.

Величезну територію національного парку, 14 гектарів лісів огородили спеціально для реабілітаційного центру. Тут спеціально для ведмедів підготували все: висадили кущі з ягодами, облаштували водойми. Попри це, для тварин побудували навіть барлоги. Місцевий інженер Михайло Бундзяка розповів: «Ми облаштовували їх самі – вистилали мохом, настилали сіна, з боків дерево, зверху – дерево. Все зробили так, як у природі».

До кінця наступного року ведмедів у реабілітаційному центрі має бути зо три десятки. Нині ж тут поки що двоє «колишніх в’язнів». Семирічного ведмедика Юру екологи визволили з тісної кімнати з бетонною підлогою однієї з місцевих баз відпочинку. Там він розважав туристів, ніколи не виходив на волю, погано їв і жив у антисанітарії. Ще тут трирічна ведмедиця. Її привезли з харківського цирку. Вона не піддавалася дресируванню і заважала акторам.

Фацівці центру кажуть, за два тижні залякані тварини вже призвичаїлися до лісу. Вони залюбки виходять гуляти. Ласують рибою, крупами та яблуками. Двічі на день з’їдають по вісімнадцять кілограмів різних харчів. Раз на тиждень на десерт отримують мед.

Допомагатиме центру міжнародна спільнота

Міжнародна спільнота вже зголосилася допомагати Україні доставляти хижаків із місця неволі до величезного вольєру, годувати їх тут та лікувати. Попри це, європейські спеціалісти вчитимуть українських догляду за тваринами і вчитимуться самі.

Відтак європейці мають намір зробити проект міжнародним. Про це говорить представник міжнародної організації захисту тварин «Чотири лапи» Амір Халіл: «Транспортування, годування й медичне обслуговування тварин, підготовка персоналу – усе це відбуватиметься за наші кошти. Ви маєте можливість пишатися своєю країною. Бо в багатьох європейських державах такий центр створити майже неможливо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG