Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові з лідера чорнобильців взяли підписку про невиїзд


З голови Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскуріна міліція взяла підписку про невиїзд. Про це сам Проскурін повідомив Радіо Свобода.

У п’ятницю, за словами лідера чорнобильців Харкова, його допит у слідчому управлінні обласної міліції завершився близько 21:00. Одразу ж йому вручили повістку з’явитись для дачі свідчень в суботу вранці. Нині Проскурін перебуває в міліції.

За інформацією правоохоронців, його допитують як свідка у двох кримінальних справах про підробку документів і незаконне отримання чорнобильських пенсій.

Натомість сам Проскурін розповів, що напередодні народний депутат від «БЮТ-Батьківщини» Михайло Волинець привіз із Києва документи, що засвідчують його участь у ліквідації аварії на ЧАЕС у 1986 році, тому, за словами Проскуріна, про фальсифікацію йтися не може.

На переконання голови комітету ветеранів Чорнобиля, «влада використовує міліцію як інструмент тиску на чорнобильських активістів, які перебувають в опозиції до неї». Також Проскурін заявляє про залякування з боку правоохоронців. За його словами, учора додому після допиту його супроводжувало одразу чотири машини, дві з яких – автомобілі ДАІ, що простояли під вікнами його будинку усю ніч.

Разом із Проскуріним у п’ятницю міліція затримала ще одного чорнобильського активіста – Петра Прокопенка. Його примусово доправили до слідчого управління Харкова з-під Києва, де того дня розпочалася звітно-виборна конференція Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», на якій харківські чорнобильці планували оголосити недовіру її голові Юрієві Андреєву за «зраду інтересів ліквідаторів». Після учорашнього допиту, сьогодні Прокопенко також мав з’явитись до міліції.

Зараз біля входу до слідчого управління зібралося близько 50 чорнобильців, які вимагають звільнити своїх активістів і виступають проти неправомірних, за їхніми словами, дій міліції.

Також напередодні із протестом проти затримання Проскуріна і Прокопенка під стіни харківського УБОЗУ вийшло кількадесят чорнобильців.
XS
SM
MD
LG