Доступність посилання

ТОП новини

Янукович роздав обіцянки


Київ – Президент Віктор Янукович вважає справедливою ціну на газ для України у 250 доларів за тисячу кубометрів, несправедливими – звинувачення на його адресу у надмірних розкошах і не знає, як вирішити ситуацію з Юлією Тимошенко. Про це йшлося підчас його річної підсумкової прес-конференції. Експерти відзначили, що глава держави не надав достатньої уваги аналізу року, що минає, і не був достатньо переконливим у відповідях на неприємні запитання. А в опозиції Януковича звинуватили у перекручуванні фактів.

Президент Віктор Янукович проаналізував рік, що добігає кінця, доволі стисло. Він навів кілька цифр, що свідчать про певне зростання обсягів промисловості та сільського господарства. Також за словами Януковича зросли і соціальні виплати. Щодо акцій протесту, які поширюються країною, Президент заявив, що їхньою причиною є низка застарілих законів, «наслідки минулого», «недоліки виконавців» та «прорахунки реформ». Натомість, на думку глави держави, владі вдалося забезпечити стабільність. Він пообіцяв, що не допускатиме «несправедливих підходів по відношенню до людей». Справедливість Віктор Янукович пообіцяв і Юлії Тимошенко, яка залишається за ґратами. Він заявив, що не проти звільнення екс-прем'єра, якщо це не суперечитиме українському законодавству.
Я не проти того, щоб Тимошенко була звільнена
Віктор Янукович

«Я не проти того, щоб Тимошенко була звільнена за певних умов, які передбачені українськими законами. Я хотів би, щоб ця справа була якомога скоріше завершена. Якщо буде прийнятий у парламенті закон і буде питання до Президента підписувати цей закон чи не підписувати, тоді ви мені задасте це питання. Але якщо суд буде приймати рішення, я завжди буду рахуватися з рішенням цього суду», – запевнив Янукович.

Ця прес-конференція була побудована на суцільній брехні – Соболєв

На запитання, чи вважає Президент винною Тимошенко і чи готовий він її амністувати, Янукович не дав прямої відповіді. Натомість глава держави заявив, що чекає конкретних порад від Європейського Союзу, як вирішити ситуацію з Юлією Тимошенко.

Янукович зізнався, що «став заручником у цій ситуації». Він нагадав, що розслідування було ініційоване ще РНБО при Президенті Вікторові Ющенку. Крім того, Янукович заявив, що спроби парламенту переглянути статтю Кримінального кодексу, за якою засуджено Тимошенко, провалилися через тодішнього голову фракції БЮТ-Батьківщина Івана Кириленка. Він, нібито, заявив, що фракції декриміналізація не потрібна. Утім, у БЮТ-Батьківщині слова Президента викликали обурення. Заступник голови цієї фракції Сергій Соболєв у коментарі для Радіо Свобода відзначив, що Янукович підмінює факти.

«Ця прес-конференція була побудована на суцільній брехні. У тому числі і по підсумках року, і в тому числі і по цьому факту. Всі чудово знають, що саме Партія регіонів, комуністи, фракція «Народної партії» та продажні «тушки» не проголосували за декриміналізацію 365 і 364 статей, які визнані світовою спільнотою політичними. Дуже легко перевірити, що саме Кириленко подавав зміни до 365 статті – це була ключова поправка, яку, до речі, і провалила Партія регіонів зі своїми сателітами», – наголосив Соболєв.

Під час прес-конференції один із журналістів торкнувся питання невиправдано розкішного забезпечення життєдіяльності Президента на фоні низьких доходів населення. Зокрема, йшлося про подальшу розбудову резиденції «Межигір’я» та оренду дорогого вертольота. Віктор Янукович у відповідь заявив, що в нього немає часу насолоджуватися матеріальними благами, він, мовляв, не знає, про яке «солодке життя» йдеться. А після цього Президент, звертаючись до журналіста, що поставив запитання, сказав, що не заздрить йому. Думки журналістів щодо того, як сприймати таку фразу, розійшлися: це визнання того, що журналістові ніколи не бачити розкошів «Межигір’я», чи це пряма погроза?

Команда не готувала Президента до прес-конференції – Погребінський

Утім, для Віктора Януковича складним виявилося не лише запитання про невиправдані витрати на його утримання, відзначив у коментарі для Радіо Свобода директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський.
Він змушений був імпровізаціями займатися
Михайло Погребінський

«Команда Президента не готувала його до цієї прес-конференції, оскільки у відповідь на ті запитання, що має готувати команда, зрозуміло, що він змушений був імпровізаціями займатися. Знижується рейтинг партії влади і рейтинг Президента, тому треба було шукати можливості використати дуже рідкі моменти діалогу з суспільством, щоб закріпити свої позиції. Це зроблено було десь на 30 відсотків», – зазначив Погребінський.

Президент відповів і на запитання щодо вертолітного майданчика, збудованого за 87 мільйонів гривень у Каневі (Черкаська область). Віктор Якович запевнив, що місце приземлення зможуть використовувати усі охочі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG