Доступність посилання

ТОП новини

Відмову звільнити Тимошенко координував Янукович – Власенко


Київ – Колегія Апеляційного суду Києва визнала законним взяття колишнього прем’єра Юлії Тимошенко під варту у справі корпорації ЄЕСУ, і залишила в силі відповідне рішення Шевченківського районного суду столиці. Суд не взяв до відома жодного аргументу захисту про порушення під час суду, який до того ж, відбувався у камері медично-санітарної частини Лук’янівського СІЗО, де тримають Тимошенко.

Близько півтисячі прихильників Юлії Тимошенко прийшли під стіни Апеляційного суду Києва, щоб висловити протест проти взяття її під варту. Втім, сама Тимошенко не суд не прибула, і в своїй заяві попросила проводити засідання без неї.

Керівник групи захисту колишнього прем’єра Сергій Власенко нагадав, що на виїзному засіданні, яке відбувалося просто в камері слідчого ізолятора, суд мотивував рішення про взяття Тимошенко під варту тим, що вона, перебуваючи на волі, може впливати на процес. Оскільки екс-прем’єра вже взяли під варту, то її захист назвав цей аргумент безглуздим.

Серед інших аргументів на користь обрання запобіжного заходу слідчий СБУ в матеріалах справи згадав те, що Тимошенко не проживає у своїй квартирі в Дніпропетровську упродовж останніх 4 місяців (у цей час Тимошенко була в СІЗО) та одну поїздку за кордон у 2011 році (хоча поїздка відбувалася за згоди слідчого).

Суд у камері є брутальним порушенням прав людини – омбудсмен

Сергій Власенко заявив також, що проведення суду в камері СІЗО не передбачене чинним законодавством, і процитував звернення омбудсмена України Ніни Карпачової, яка назвала суд у камері Тимошенко та взяття її під варту «брутальним порушенням прав людини».

Зі свого боку, представник прокуратури ніяких проблем у повторному арешті Тимошенко не бачить: «Обрання повторного запобіжного заходу не заборонене Кримінально-процесуальним кодексом. У розгляді такої справи була обов’язковою участь підсудної, і ця вимога була дотримана», – вважає сторона обвинувачення.

Депутати від БЮТ заглушили ухвалу суду

Після майже чотирьох годин у нарадчій кімнаті колегія суддів визнала законним взяття колишнього прем’єра під варту у справі корпорації ЄЕСУ і відхилила апеляцію про зміну запобіжного заходу.

Рішення Апеляційного суду Києва почала зачитувати головуюча у справі суддя Ольга Єфимова. Коли з тексту стало зрозуміло, що апеляцію відхилено, народні депутати, що були в залі суду, стали скандувати «Фашисти!». Вони кричали весь час, заглушуючи суддю, тому кінець ухвали чутно не було.

Її зміст озвучив після суду захисник Тимошенко Сергій Власенко. За його словами, колегія суддів не випадково визнала законним повторний арешт лідера «Батьківщини» лише після підсумкової річної прес-конференції Президента України Віктора Януковича.

«Сьогоднішнє рішення – ганебне для України, і те, що воно було оголошене відразу після прес-конференції Януковича, підтверджує, що він не лише організатор, а ще й боягуз, бо він ще й боїться прямих запитань журналістів», – сказав Власенко.

Рішення Апеляційного суду у справі про повторний арешт Тимошенко є остаточним і оскарженню в українських судах не підлягає.

Янукович говорить, що не проти звільнення Тимошенко

Зі свого боку, Віктор Янукович на прес-конференції заявив, що не проти звільнення Тимошенко з-під варти:

«Я не проти, щоб Тимошенко була звільнена за певних умов, передбачених в українських законах. Більше того, я хотів би, щоб цю справу якнайшвидше було завершено. Я зацікавлений більше, ніж будь-хто інший», – заявив він.

Водночас Президент зазначив, що, якщо він втручатиметься в питання звільнення Тимошенко, то це буде злочином. «Це також буде злочином, якщо я почну зловживати своїм становищем», – сказав глава держави.

Скаргу щодо арешт опозиційного лідера має невдовзі розглянути Європейський суд з прав людини. Захисник Тимошенко Сергій Власенко очікує, що це станеться вже в березні.

Юлія Тимошенко очолювала корпорацію ЄЕСУ у середині 1990-х. Нині суд звинувачує Тимошенко в тому, що вона на цій посаді намагалася заволодіти державними коштами. Цю справу поновили після того, як усі звинувачення з Тимошенко за нею були зняті.

Завтра апеляційний суд Києва продовжить розгляд іншої апеляції Юлії Тимошенко – щодо вироку Печерського суду у справі газових угод, за яким вона визнана винною в перевищенні владних повноважень, і отримала сім років позбавлення волі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG