Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко слухають по суті, але без неї


Київ – Апеляційний суд Києва почав розгляд по суті скарги колишнього прем’єра Юлії Тимошенко на вирок у справі щодо газових контрактів. Суд відмовив майже усім клопотанням захисту. Сторони процесу певною мірою помінялися ролями: захисники лідера партії «Батьківщина» вимагали привезти Тимошенко до суду попри її хворобу, а прокурори називали це необов’язковим.

Керівник групи захисту колишнього прем’єра Сергій Власенко перед початком засідання повідомив журналістам, що Юлія Тимошенко звернулася до керівництва СІЗО із проханням доставити її на судове засідання. Натомість головуюча суддя Олена Сітайло оголосила, що Тимошенко на засідання не доставили, і зачитала акт медиків слідчого ізолятора про її відмову їхати.

Зі свого боку, Сергій Власенко наголосив, що суд і прокуратура «спекулюють» станом здоров’я Юлії Тимошенко.
Керівництво СІЗО склало акт про те, що вона відмовилася встати й піти
Сергій Власенко

«Сьогодні, замість того, щоб доставити Тимошенко, оскільки вона не може самостійно пересуватися, керівництво СІЗО склало акт про те, що вона відмовилася встати й піти. А вона не може цього зробити! Вчора Юлія Тимошенко попросила організувати доставку з дотриманням рекомендованого їй режиму. Сьогодні ж суддя почала зачитувати якісь агітпропівські матеріали, з усіма діагнозами Юлії Тимошенко, починаючи із серпня», – зазначив б’ютівець.

Судді двічі не схотіли себе відводити

Саме через розголошення медичної інформації захисники колишнього прем’єра оголосили відвід головуючій судді Олені Сітайло. Суд відмовився прийняти її відвід. Прокурор Олександр Микитенко заявив, що не бачить перешкод для розгляду апеляції Тимошенко без неї. Зрештою, суд погодився з точкою зору прокуратури.
Людина просить про участь, а її позбавляють цього права
Олександр Плахотнюк

У відповідь на таке рішення адвокати заявили про відвід усієї суддівської колегії. «Штучно створені умови для того, щоб позбавити Тимошенко можливості бути присутньою на засіданні. Абсурд якийсь. Людина просить про участь, а її позбавляють цього права», – сказав адвокат Олександр Плахотнюк.

Однак прийняти відвід усієї колегії суд теж відмовився.

Тимошенко не хоче їхати до суду і таємно ходить на підборах – Фролова

Якщо колишній прем’єр не скористалася можливістю взяти участь у засіданні, це означає, що вона насправді не хоче брати участь у розгляді її скарги, вважає представник державного обвинувачення Лілія Фролова.

«Обвинувачення не заперечує проти розгляду справи без Тимошенко, оскільки судом було забезпечено виклик засудженої, але ж вона не бажає з’являтися до суду. Це просто маніпулювання суспільною свідомістю. ЗМІ передавали відео з камери, де тримають Юлію Тимошенко. Я звернула увагу, що біля її ліжка стоїть взуття на величезній платформі. Скажіть, чи стала б людина, в якої болить спина від ходіння, взувати підбори? » – сказала Фролова.

Захисники екс-прем’єра запропонували викликати начальника медсанчастини Київського СІЗО Віктора Пирогова, щоб з’ясувати, чи дійсно Тимошенко відмовлялася прибути на засідання суду. Однак і в цьому клопотанні суд відмовив і одразу ж перейшов до розгляду апеляції по суті.

Зрештою, головуюча Олена Сітайло оголосила перерву у розгляді апеляції Тимошенко до 22 грудня.

У четвер Апеляційний суд Києва розглядатиме ще одну скаргу екс-прем’єра – на повторне взяття її під варту у справі діяльності компанії «ЄСУ», яку Тимошенко контролювала у 1995-1997 роках.

Під час розгляду апеляції захисники Тимошенко неодноразово вказували на упередженість суду та порушення ним законодавства. Між тим, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесніченко заявив Радіо Свобода, що на його думку, Апеляційний суд у справі Тимошенко не порушував закону.

«Я вважаю, що суд діє в межах чинного законодавства. Хоча, можливо, законодавство сьогодні не досконале».

Напередодні Європейський суд з прав людини оголосив про те, що позачергово розгляне законність взяття під варту Юлії Тимошенко.

Одна з лідерів української опозиції перебуває за ґратами від серпня. У жовтні суд засудив її до семи років за перевищення службових повноважень.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG