Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу не вдалося стати євроінтегратором


Президент України Віктор Янукович, голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч), голова Європейської ради Герман Ван Ромпей (ліворуч) у Києві, 19 грудня 2011 року
Президент України Віктор Янукович, голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч), голова Європейської ради Герман Ван Ромпей (ліворуч) у Києві, 19 грудня 2011 року
Київ – На XV саміті Україна – ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію. Утім, довгоочікуваного парафування цього документу не відбулося. Керівники Євросоюзу вказали на політизованість українського правосуддя і на зв’язок цього явища з подальшими європейськими перспективами України. Натомість українські посадовці переконують, що парафування угоди відбудеться найближчими тижнями.

Президент України Віктор Янукович сподівається, що результати саміту прискорять розвиток відносин між Україною та Європейським союзом. Янукович підкреслив, що Україною вже фактично розпочала втілення окремих положень Угоди про асоціацію. Він також наголосив, що Україна готова пришвидшеними темпами технічно готувати угоду до підписання.

«Розглядаю Угоду про асоціацію не лише як документ , що переведе наші відносини з Європейським Союзом у якісно новий формат політичної асоціації та економічної інтеграції, але і як ключовий документ реалізації стратегічної мети наших відносин з Європою – набуття членства у цьому об’єднанні», – заявив Янукович.

Крім того, Янукович повідомив про завершення переговорів між Україною та Європейським Союзом щодо внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз і відзначив, що стратегічною метою залишається запровадження безвізового режиму.

Баррозу: Ключ для посилення відносин з ЄС в руках влади України

Натомість голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що посилення відносин між Україною і Європейським Союзом залежить від органів влади України.

«Фактом є те, що саме політичні події в Україні визначатимуть швидкість наступних подій. Ключ для посилення наших відносин знаходиться в руках органів влади України. Саме зараз, коли ми намагаємося побудувати потужні довгострокові відносини, Україна має показати відданість демократичним принципам верховенства права, повагу до прав людини та інших фундаментальних свобод», – сказав Баррозу.

Ван Ромпей: Справа Тимошенко – свідчення заполітизованості судочинства

За підписання Угоди про асоціацію якомога швидше висловився і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. Він зазначив, що це залежатиме від політичних обставин в середині України.

«Під час цього саміту ми пересвідчилися у позитивній динаміці відносин Україна – ЄС щодо політичної асоціації та економічної інтеграції. Утім, ми маємо і причини для занепокоєння, щодо певних моментів у внутрішній ситуації в Україні. Занепокоєння Європейського Союзу пов’язане з надмірною політизацією судової системи в Україні, прикладом чого є справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко», – зауважив Ван Ромпей.

Залежність подальшого просування України у бік Європи від вміння влади дослухатися до порад європейців підкреслив і колишній міністра закордонних справ України Володимир Огризко.

«Питання – на скільки швидко тепер підуть всі необхідні процедури, щоб ця угода набула чинності. Для цього вона повинна бути найближчими днями чи тижнями, максимум, парафована, тобто узгоджена на технічному рівні. Після цього починається процес підготовки її до підписання. Це, можливо, займе, 4–5 місяців. Але це підписання буде можливим лише у тому випадку, якщо відбудуться відповідні зміни у нашій внутрішній політиці», – зазначив Огризко.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що парафування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може відбутися через кілька тижнів.

Україна та ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію, яка включатиме зону вільної торгівлі, у 2007 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG