Доступність посилання

ТОП новини

Саміт без парафування?


Київ – Сьогодні у Києві почнеться саміт Україна-ЄС. Раніше і в Україні, і у євроспільноті очікували на ньому парафування угоди про асоціацію. У квітні, під час зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, Віктор Янукович заявляв, що документ можуть узгодити до нинішнього саміту. А Баррозу тоді зазначав, що цей рік стане вирішальним для співпраці між Україною та ЄС.

Але з наближенням саміту, після ув’язнення Юлії Тимошенко, позитивних прогнозів ставало все менше. Зараз сторони не підтверджують намірів парафувати угоду. Більше того, експерти констатують: європейська інтеграція України може бути заморожена на невизначений термін.

Угода про асоціацію не буде парафована під час саміту Україна-ЄС. Це визнають у Партії регіонів. Водночас Президент Віктор Янукович заявив, що очікує успішного перебігу саміту. За його ж словами, напередодні події «гострим» залишалося питання щодо екс-прем’єра Юлії Тимошенко, адже українська влада і керівництво ЄС мають різні погляди на законність її ув’язнення. Утім, на порядку денному дуже багато питань, йдеться не про одну лише угоду про асоціацію, зазначив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов. За його словами, зараз постало дуже гостре питання у зв’язку з непрозорими переговорами країн Євросоюзу з російською стороною щодо так званих нових газових угод. Відтак і критику стосовно «справи Тимошенко» сприймають у владі крізь призму газової проблеми, заявив Владислав Лук’янов.

«Європа мусила б сама для себе чітко визначитися. Якщо вона відстоює свої економічні інтереси, це одна справа. Якщо незалежність судового розслідування та суверенітет держави є головними чинниками, то виникає запитання: чому ці країни знехтували енергетичною хартією, за якою вони мали б урахувати позицію України стосовно газогону «Південний потік», – запитує регіонал.

Угоду можна парафувати будь-коли. Якщо…

Європейський Союз може парафувати угоду про асоціацію з Україною до кінця поточного року після саміту. Про це заявив міністр з європейських справ МЗС Польщі Міколай Довгілевич. Чи вдасться це зробити до кінця року, чи справа затягнеться на десятиліття, залежить від української влади, переконує заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина Сергій Соболєв.

«Зрозуміло, чому зараз це неможливо: бо українське керівництво не виконало чітких вимог Євросоюзу. Якщо дійсно звільнятимуться політв’язні (Тимошенко, Луценко та інші), якщо відбуватимуться серйозні зміни у судочинстві та у прокурорській системі, тоді угода може бути парафована у будь-який момент. Утім, на жаль, чуда очікувати не доводиться. Якщо це все закінчиться лише декларацією про завершення переговорів, значить, чотири роки наполегливої роботи закінчаться, з вини Януковича, відступом», – прогнозує опозиціонер.

Будь-яке гальмування на шляху євроінтеграції є небезпечним, вважає науковий директор Інститут Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Воно тягне за собою заморожування усього процесу, що може тривати невизначений час, зазначив експерт. На його думку, найближчий час, коли можна очікувати відлиги – після парламентських виборів жовтня наступного року, якщо вибори визнають вільними й чесними міжнародні спостерігачі. А для цього потрібна участь у виборах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Україна та ЄС почали переговори щодо угоди про асоціацію, яка включатиме зону вільної торгівлі, ще у 2007 році. У листопаді цього року сторони заявили про завершення переговорів на технічному рівні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG