Доступність посилання

ТОП новини

Німецький Різдвяний ярмарок – великі подарунки та забута сутність свята


Вероніка Крамар

Бонн – За кілька днів увесь католицький світ відзначає Різдво Христове. Тривають останні метушливі дні святкових приготувань. У Німеччині – країні, де особливо ставляться до головних зимових свят, зберігається старовинна традиція різдвяного ярмарку.

Справжньою зимовою погодою у більшості німецьких земель, зокрема у Північному Рейні–Вестфалія, насолодитись цього року, на жаль, не доводиться. Але свята наближаються і ніщо так не нагадує про це, як атмосфера різдвяного ярмарку.

«Різдвяні ярмарки люблять за особливу атмосферу: скрізь ліхтарики, веселий настрій, музика, продаються красиві речі. Занурюючись у цю атмосферу, ти ніби потрапляєш у своє дитинство. Там, де ми зараз стоїмо, це територія церкви. На звичайному ярмарку такого нема. Це дуже важлива традиція перед святом»,ділиться враженням Міхаела Сцілат, яка щороку бере участь у ярмарку, пропонуючи речі від благодійної організації міста Бонн.

Різдвяний ярмарок у Німеччині існує вже шосте сторіччя поспіль. Одним із перших він з’явився у Дрездені у 1434 році. А згодом у Нюрнберзі, Мюнхені та інших містах. У старовинні часи продавали здебільшого різдвяні пряники та різні солодощі. Саме перед Різдвом робітники отримували свою зарплату та поспішали на ярмарок аби купити щось до святкової вечері. Сьогодні, на сучасному ярмарку, найбільше людей, там де можна випити чашку пряного глінтвейну та з’їсти щось смачне.

Розповідає відвідувач різдвяного ярмарку у Бонні Бьорн Біховські: «Типовим для німців є затишок. Добре піти гуртом з друзями і випити тут глінтвейну, з’їсти сосиску. Зрозуміло, що все це можна побачити і зробити на звичайних ярмарках, але основне – те, що тут є цей особливий затишок, своєрідний прояв німецького духу».

Різдвяні ярмарки тривають, як правило, 4 тижні, стільки, скільки триває адвент.
Згідно з традицією цей час настає після 27 листопада і триває до самого Різдва. Важливим атрибутом є Різдвяний вінок, на якому розміщені 4 свічки. Так кожної неділі упродовж цього періоду запалюють по одній свічці.

«Тож увесь цей час триває ярмарок – до передостаннього дня перед Різдвом. Але є ярмарки, що тривають тиждень, або цілих п’ять, що не дуже подобається церкві», – наголошує член братства святого Кассія Боннської базиліки Вінанд Керкгофф.

«Раніше все було інакше – подарунки були менші, проте радості більше»

На початку 17 століття вперше до Німеччини з Італії завезли вертеп та усілякі іграшки. Сучасний ярмарок – це величезний вибір різноманітних товарів. Кожне місто намагається організувати ярмарок яскраво та розкішно. Проте, за останні роки він дуже змінився. Як розповідає майстриня з розпису скляних іграшок Астрід Райхер, люди думають лише про подарунки, а не про сутність самого свята, про його святість. «На першому плані у людей споживчі інтереси. Аби більше продати та більше купити. Раніше все було інакше – подарунки були менші, проте радості більше», – підкреслює пані Райхер.

Саме з метою протидії суто комерційному характеру різдвяного ринку у Бонні було організовану п’ять років потому спеціальну акцію – «Кірхенгюте».

Невеличкий дерев’яний кіоск біля самої церкви, де волонтери, члени братства Боннської базиліки розповідають про значення святого празника. Так, вони сподіваються, що люди, дбаючи про збереження власних традицій, повернуться до сутності святкування Різдва і не забуватимуть, чому вони прийшли на різдвяний ярмарок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG