Доступність посилання

ТОП новини

В ООН шкодують через рішення Киргизстану про довічний вирок активістові


Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей висловила сьогодні «глибокий жаль» із приводу того, що Верховний суд Киргизстану днями підтвердив вирок довічного ув’язнення активістові узбецької меншини в цій країні Азімджанові Аскарову.

За її словами, «особливо непокоїть те, що судді не взяли до уваги заяви підсудного про те, що визнання вини з нього вибили під примусом».

Вона закликала суддів Киргизстану «забезпечити захист громадянських прав усіх підсудних, особливо коли йдеться про можливе застосування тортур».

Раніше занепокоєння справою Аскарова вже висловили в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Верховний суд Киргизстану позавчора підтвердив вирок довічного ув’язнення відомому діячеві узбецької меншини країни Азімджанові Аскарову, ув’язненому у зв’язку з минулорічним міжетнічним насильством на півдні Киргизстану. Суд постановив, що вирок Аскарову не можна змінити, бо його вина цілком доведена в перебігу слідства і судового розгляду.

Азімджана Аскарова і ще сімох киргизьких узбеків у вересні минулого року визнали винними у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі на півдні країни в червні того року і в причетності до вбивства правоохоронця під час міжетнічних сутичок. На суді всі підсудні визнали себе винними. Тепер Аскаров відкидає свої причетність до інкримінованих йому злочинів і заявляє, що його справа політично мотивована.

За словами правозахисників, Аскаров, який сам очолював правозахисну організацію, документував убивства та підпали будинків (насамперед, помешкань місцевих узбеків) у перебігу заворушень на національному ґрунті, в яких загинули понад 400 людей, перш за все узбеків за національністю.
XS
SM
MD
LG