Доступність посилання

ТОП новини

Компенсація постраждалим від аварії на «Фукусімі» складе 40–50 мільярдів доларів – посол


Компенсація постраждалим від аварії на АЕС «Фукусіма-1» у Японії складе загалом близько 3–4 трильйонів японських єн (близько 38,4–51,2 мільярдів доларів США). Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Тоїті Саката.

«Токійська електрокомпанія має надати компенсацію постраждалим на території навколо атомної електростанції. Ці кошти, наскільки мені відомо, становлять приблизно 3 або 4 трильйони японських єн загалом», – зазначив він і додав, що «токійська електрокомпанія несе певну відповідальність за аварію на електростанції «Фукусіма-1», однак японський уряд однаково підтримуватиме цю компанію й ліквідаторів».

Посол розповів, що компанія «має можливість надати такі кошти постраждалим впродовж декількох років». «Зараз планується, що японський уряд надасть цій компанії позику з державного бюджету для того, щоб підтримувати постраждалих на території навколо атомної електростанції», – сказав Тоїті Саката.

Посол наголосив, що нині державі потрібно також виділяти кошти для обстеження здоров’я населення, тих хто проживає на території навколо атомної електростанції, а також для очищення землі навколо АЕС. Загалом, за словами посла, японський уряд разом з місцевою владою повинен намагатися підтримувати перш за все постраждалих біля території атомної електростанції «Фукусіма-1».

Як повідомив Тоїті Саката, зараз на території АЕС «Фукусіма-1» працює близько 3 тисяч ліквідаторів.

Окрім того, посол розповів, що японський уряд обговорює питання щодо зменшення залежності від атомної енергетики. «Однак поки ми не можемо без неї обійтися. До аварії в Японії працювало 54 атомні реактори. Вони виробляли приблизно 30% усієї енергії в Японії. Тепер японський уряд має намір, якщо будуть забезпечені високі стандарти безпеки, надати нові дозволи на експлуатацію АЕС. Звісно, за згодою місцевого населення», – пояснив Тоїті Саката.

Інтерв’ю з послом Японії в Україні читайте, слухайте і дивіться сьогодні на сайті Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG