Доступність посилання

ТОП новини

Родина Гавела попрощалася з ним в Страшніцкому крематорії


Триденна державна жалоба за колишнім президентом Чехословаччини і Чехії Вацлавом Гавелом завершувалася в Празі в Страшніцкому крематорії, де були присутні родина і вужче коло друзів відомого політика, есеїста і дисидента. В Чехії, Словаччині й інших країнах Європи цього вечора відбуваються концерти пам’яті Вацлава Гавела. Так в празькій «Люцерні» у концерті бере участь відома капела «Татабойс».

Опівдні в країні була оголошена хвилина мовчання, в храмах дзвонили дзвони, на вулицях звучали сирени.

Відспівування проходило в кафедральному соборі Святого Віта, на празькому Граді. Серед присутніх – президент Франції Ніколя Саркозі, британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон, екс-президенти Польщі і США Лех Валенса, Білл Клінтон, нинішній Держсекретар США Гіларі Клінтон, колишній Держсекретар США, народжена в Чехословаччині, Мадлейн Олбрайт. Тут також брав участь і міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Після відспівування у соборі Святого Віта, прах Вацлава Гавела був спалений в Страшніцкому крематорії і буде похований після Різдва в родинні крипті в каплиці Святого Вацлава празького цвинтаря на Виноградах, напроти нинішньої будови Радіо Свобода, на вулиці Виноградській.

Вацлав Гавел помер 18 грудня на 76-му році життя. Драматург, есеїст, колишній дисидент, він був обраний президентом Чехословаччини після «оксамитової революції». З 1993 по 2003 Гавел займав посаду президента Чеської республіки.
XS
SM
MD
LG