Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Єгипті ісламські сили мають більшість у черговому етапі виборів


Дві провідні партії ісламського спрямування здобули більшість голосів за партійними списками в перебігу другого етапу виборів до нижньої палати парламенту Єгипту, повідомила в суботу виборча комісія країни.

За цим повідомленням, Партія свободи і справедливості, створена поміркованим ісламським рухом «Мусульманське братство», отримала на другому етапі за партійними списками понад 36 відсотків, а ультраконсервативна салафістська партія «Ан-Нур» – майже 30 відсотків. На третьому місці йде ліберальна Нова партія «Вафд».

Це перші вибори до парламенту після скинення режиму президента Хосні Мубарака внаслідок масових протестів у лютому. Новообраний парламент має створити конституційний комітет, що розроблятиме нову конституцію Єгипту.

Вибори відбуваються за складною багатоетапною схемою. У листопаді, грудні й січні відбуваються три етапи виборів до нижньої палати парламенту, Народних зборів – по черзі в різних провінціях. Відтак у січні, лютому й березні мають пройти три етапи виборів до верхньої палати, Дорадчої ради.

Із 508 депутатів нижньої палати 10 призначаються президентом (нині його роль відіграє владна Вища рада Збройних сил), із решти 498 дві третини, 332 депутати, обираються за партійними списками, а решта 166 – за мажоритарним принципом. Із 270 депутатів верхньої палати 180 будуть обрані, ще 90 пізніше призначить обраний у першій половині наступного року новий президент Єгипту.
XS
SM
MD
LG