Доступність посилання

ТОП новини

У США святкують Різдво


Нью-Йорк – Сьогодні у США все закрито, крім магазинів, та й ті працюють за скороченим розкладом. У Сполучених Штатах, де більшість населення – католики і баптисти, відзначають Різдво. Його, за традицією, святкують 25 грудня. Цього року такий день припав на неділю, тому понеділок теж є вихідним.

Конгрес пішов на канікули. Законодавці роз’їхалися по своїх штатах – звітувати перед виборцями про підсумки року. Перед Білим домом сяє вогнями Різдвяна ялинка, а неподалік неї – іудейський восьмисвічник на честь свята Хануки.

Президент Барак Обама з родиною Різдво святкує на Гавайських островах – у цьому штаті президент народився 50 років тому. Перед від’їздом він звернувся до країни.

«Вітаю всіх! Цього вікенду, коли ви збираєтеся з рідними й друзями, ми хочемо побажати всім вам веселого Різдва і щасливих свят», – сказав президент.

Традиційна ораторія на Різдво

Як і кожного різдвяного сезону, симфонічні оркестри по всій країні виконують ораторію Ґеорґа Фрідріха Генделя «Мессія». У Нью-Йорку цей шедевр епохи бароко звучить у Карнеґі-Холлі, а у Вашингтоні – у мистецькому Центрі імені Кеннеді, де «Мессію» виконує Національний симфонічний оркестр.

Диригент Метью Голлс має своє пояснення стійкої популярності ораторії.

«Наша сучасна культура здебільшого танцювальна. Багато популярної музики ґрунтується на танці, а якраз це притаманне музиці бароко, адже музика бароко надихалася танцями», – констатує маестро.

У музичних програмах радіостанцій по всіх штатах, від Аляски до Флориди, цими днями лунають різдвяні пісні з традіційно зимовим колоритом. На вітринах великих універмагів можна побачити Діда Мороза, тобто Санта Клауса, на оленях, який везе радісну звістку про грандіозний різдвяний розпродаж із казковими цінами. Знижки пропонують від 40 до 75 відсотків.

«Тільки у нас», – вигукує Санта-Клаус у Манхеттені на розі Сьомої Авеню і 34 вулиці, де увесь квартал займає універмаг: купуєте один костюм – другий отримуєте безкоштовно. А за півкілометра звідти салон одягу пропонує аж три костюми, якщо купувати один.

Якщо в Україні подарунки завжди кладуть на Новий рік під ялинку, то в Америці люди обмінюються подарунками саме на Різдво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG