Доступність посилання

ТОП новини

Економічне життя в Україні погіршилося – опитування


Київ – Довіра українців до влади поступово падає, і найбільше – до Президента та уряду. І причиною тому, в першу чергу, люди називають погіршення економічного становища у країні. Такими є результати останнього дослідження Центру Разумкова. Натомість прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє про зростання економіки і суттєве покращення купівельної спроможності українців.

«Розчаруванням 2011 року» для українців стали Президент Віктор Янукович, віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та глава уряду Микола Азаров. Сьогодні їх діяльність не підтримують дві третини українців. Стільки ж вважають, що події розвиваються у неправильному напрямку. Такими є результати досліджень Центру Разумкова, зазначає директор його соціологічної служби Андрій Биченко. Він також констатує стрімке зниження рейтингу Віктора Януковича, в результаті чого Президент може повторити шлях свого попередника Віктора Ющенка.
Янукович до виборів 2015 року підійде з тими ж показниками, що і Ющенко до виборів у 2010 році
Директор соціологічної служби Центру Разумкова

«Рівень довіри до нинішньої влади дуже схожий за тенденціями, повторює рівень підтримки попередньої влади. І якщо не зміниться, в першу чергу, економічна політика, бо вона є найбільш визначальною для більшості громадян, то можна прогнозувати, що Янукович до виборів 2015 року підійде з тими ж показниками, що і Ющенко до виборів у 2010 році», – зауважив Андрій Биченко.

За словами експерта, змінити таку ситуацію може справжнє проведення економічних реформ. Оскільки дві третини українців, опитаних Центром Разумкова, в першу чергу, вказали на підвищення цін, тарифів, несправедливу оплату праці, зменшення добробуту їх родин і погіршення стабільності.

Азаров: купівельна спроможність українців зростає

Натомість Микола Азаров переконаний, що уряд веде правильну політику, завдяки якій забезпечується стабільне зростання економіки. Влада звітує про цьогорічний приріст ВВП – близько 4%, а інфляція у 2011-му, каже глава уряду, не перевищить 4,5%.

Микола Азаров також підкреслив, що українці нинішнього року купили набагато більше автомобілів, телевізорів, супутникових антен та мобільних телефонів, ніж торік. А це, за його словами, свідчить про серйозне зростання купівельної спроможності людей.

Україна – в четвірці найгірших економік світу

Зі свого боку, координатор економічного напрямку «Фронту змін» Андрій Пишний нагадав в ефірі Радіо Свобода, що Україна цього року вперше увійшла до четвірки найгірших економік світу, за рейтингом часопису Форбс.
Інфляція в бюджеті 2012 року – 7,9%, а зростання середньої заробітної плати – 4,4%
Андрій Пишний

«За останні 4 місяці спостерігається щомісячне падіння середнього рівня зарплати. В бюджеті 2012 року передбачено зменшення фонду оплати праці понад 15,5 мільярдів гривень. Інфляція в бюджеті 2012 року – 7,9%, а зростання середньої заробітної плати – 4,4%, – каже Андрій Пишний. – Отже, це запрограмоване подальше зубожіння українських людей».

За результатами опитування Центру Разумкова, в разі значного погіршення умов життя, на акції протесту сьогодні готові вийти більше половини українців. Серед причин цього вони називають значне підвищення цін на найбільш необхідне, невиплату зарплат, масове скорочення робочих місць, свавілля місцевої влади.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG