Доступність посилання

ТОП новини

Наукові відкриття-2011: нейтрино, швидше за світло, «Кеплер-22b» та «частинка Бога»


Вашингтон – Рік 2011-й, що минає, уславився кількома великими відкриттями в царині науки. Фізики майже відкрили бозон Гіґґза, охрещений «частинкою Бога», інші виявили частинку, яка, як виглядає, рухається швидше за швидкість світла, а астрономи НАСА знайшли планету, яка дуже подібна до нашої рідної Землі.

Фізики, які працюють із Великим адронним колайдером, уже багато років намагаються знайти так званий бозон Гіґґза, який популярна преса охрестила «частинкою Бога».

Великий адронний колайдер – це найбільший у світі прискорювач елементарних частинок, він розташований у 27-кілометровому підземному тунелі у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) поблизу Женеви. Колайдер призначений для прискорювання адронів, зокрема, протонів, а також важких іонів.

І ось учені раптом побачили ознаки існування цієї частинки, каже Рольф Дітер Гоєр, керівник групи фізиків, що проводять експерименти на колайдері.

«Ми ще мусимо провести чимало експериментів, щоб з’ясувати це шекспірівське «бути чи не бути» бозонові Гіґґза. Однак ми зробили великий поступ», – каже він.

Бозон Гіґґза – це гіпотетична частинка, існування якої передбачене в так званій «стандартній моделі» елементарних частинок, хоча її ще не зафіксували. Фізики вважають, що вона надає масу іншим частинкам. Вирішальну роль при формуванні Всесвіту після Великого вибуху мали відіграти саме бозони Гіґґза. Коли його нарешті зафіксують, науковці зможуть з’ясувати, що таке маса і як фізичні тіла її отримують.



Нейтрино, швидше за світло?

Європейський центр ядерних досліджень мав іще одне велике відкриття в 2011 році. Тут група фізиків, як виглядає, виявила частинку, яка, можливо, рухається швидше, ніж світло. Так, за даними експериментів, поводилися нейтрино – нейтральні частинки, що мають маленьку масу і практично не взаємодіють із іншими. Вони вільно пролітають крізь матерію, і лише деякі з них вдається зареєструвати за допомогою спеціальних детекторів.

Це відкриття має велике значення для фізики, констатує голова команди фізиків, що проводила експерименти з нейтрино, Лучія Вотано.

«Ми відкрили, що нейтрино рухається швидше, ніж швидкість світла. Нейтрино мали пройти колайдером за 2.4 мілісекунди. Але вони рухалися на 60 наносекунд швидше, це на 0.0001% швидше, ніж світло. Це може виглядати мало, але для фізики це має величезне значення», – наголошує вона.

Говорити про спростування теорії Ейнштейна, за якою ніщо не може рухатися швидше від швидкості світла, ще дуже рано, кажуть науковці. Зараз фізики представили нові цікаві результати, які вони не можуть пояснити і які потребують глибшого й докладнішого вивчення.

Двійник Землі далеко у Всесвіті



І ще одне велике відкриття 2011 року – це виявлення нової планети у нашому Всесвіті, дуже схожої на нашу Землю. На відстані близько 600 світлових років від Землі вчені американської Національної аерокосмічної адміністрації NASA знайшли планету, названу «Кеплер-22b», на якій, імовірно, є вода, а отже, можливо, і життя.

Директор наукового центру Еймз у Каліфорнії Піт Ворден каже, що виявлення нової планети може бути виявленням двійника нашої Землі.

«Ця знахідка показує, що з часом ми можемо справді знайти аналоги Землі, якщо вони існують. Ми все наближаємося до виявлення планети, подібної до Землі, на якій можна буде жити», – каже він.

Новознайдена планета більша, ніж Земля: її радіус – майже два з половиною земних. «Кеплер-22b» перебуває на такій відстані від свого Сонця, що температура на планеті підхожа для існування життя. Планета обертається навколо зірки, яка нагадує Сонце, проте холодніша від нього. Температура на планеті – 22 градуси за Цельсієм. Рік на «Кеплер-22b» має 290 днів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG