Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Росія 2011: газ дорогою ціною


Київ – У 2012 рік Україна входить зі старою ціною на газ. Упродовж майже всього нинішнього року Київ намагався умовити Москву знизити вартість палива. Проте безрезультатно. Відтак, у державний бюджет на 2012-й заклали ціну газу 416 доларів за тисячу кубометрів.

Цього року Україна суттєво послабила свої переговорні позиції у діалозі з Росією. Хоча докорінно відносини між двома державами не змінилися. У цьому переконаний директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Київ так і не підписав Угоду про асоціацію з Євросоюзом, і цим створив нові можливості для просунення вигідних для російського керівництва позицій, говорить Олександр Сушко.

«Якщо раніше російська сторона відчувала гострий пресинг часу, коли Україна завершувала переговори з Європейським союзом щодо Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі, то виглядало так, що Росія може позбутися всіх ілюзій щодо можливості повернення Україну в свою орбіту домінування. Саме внаслідок цього договору росіяни готові були йти на істотні поступки, торгуватися з українською стороною. На сьогодні цей пресинг часу повністю зник, і Росія не поспішає», – зауважив Олександр Сушко.

«Важкі газові» переговори досі тривають

Українсько-російські газові переговори завершилися безрезультатно. Хоча українські урядовці упродовж року заявляли, що домовленості ось-ось будуть.

«Чому так важко йдуть переговори? Тому що ми маємо вкрай невигідний для нас контракт і вкрай вигідний контракт для Російської Федерації», – сказав Микола Азаров.

На сьогодні ціна російського газу для України становить 515 доларів, а з урахуванням харківської знижки – 415. На переконання ж українського Президента Віктора Януковича, вона не повинна бути вищою, ніж 250 доларів.

«Нам потрібна європейська справедлива ціна. А враховуючи, що ми підписали Харківські угоди. Звичайно, ми будемо хотіти, вірніше, вимагати і будемо мати таку можливість знизити від цього рівня на 100 доларів», – сказав Віктор Янукович.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявляє, що компроміс із Росією у газових переговорах буде знайдений, а наступний раунд призначений на 15 січня.

Експерти прогнозують, що Росія може піти на поступки після виборів Президента Російської Федерації. Сьогодні Кремлю потрібна Україна в ЄврАзЕС чи в Митному союзі, наголошує експерт Центру Разумкова Сергій Дяченко.

«Перспективи поки що не видно, тому що кожна сторона стоїть на своїх позиціях, – говорить Сергій Дяченко. – Я думаю, що після виборів у Росії і, можливо, після вирішення питання асоційованої угоди ЄС з Україною ситуація кардинально зміниться, тому що, очевидно, що зараз домінують політичні мотиви, принаймні з російської сторони. Тобто, вони ставлять на меті якимось чином повернути інтеграційний напрямок руху України в бік інтеграційних процесів, які очолює Росія».

Українська ГТС залишається найцікавішою Росії

Між тим, російський Прем’єр-міністр Володимир Путін, виступаючи на засіданні президії уряду обмовився, заявивши, що Росія заволоділа газотранспортною системою не Білорусі, а України.

«Російська компанія «Газпром» купує всі 100% «Белтрансгазу», тобто ГТС України… Прошу вибачення, Білорусі», – такою була обмовка Володимира Путіна.

До речі, саме українська газотранспортна система залишається сьогодні для Москви найбільш цікавою. На переконання як експертів, так і опозиційних політиків, на чергову газову знижку Росія хоче частину української газотранспортної системи. Йдеться про створення газового консорціуму, проте двостороннього, без участі європейців. Поки що Київ не погодився на це. Проте, на переконання багатьох експертів, найімовірніше, що так і станеться наступного року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG