Доступність посилання

ТОП новини

Серби з півночі Косова оголосили референдум проти Приштини


Місцеві серби, які живуть на півночі Косова, оголосили в середу референдум, який має підтвердити їхнє небажання йти на поступки косовській владі у Приштині, в якій цілковиту більшість становлять косовські албанці.

За повідомленнями, референдум, запланований на 14–15 лютого наступного року, має винести на голосування питання, чи згодні його учасники «визнавати інституції влади так званої Республіки Косово у Приштині», на яке гарантована негативна відповідь.

Косовські серби не визнають владу в Приштині і особливо протестують проти недавніх домовленостей, які мають на меті встановити контроль цієї влади над прикордонними і митними пунктами на кордоні з Сербією, що їх раніше фактично контролювали самі місцеві серби.

Не визнає Косова, яке односторонньо проголосило свою незалежність від Белграда, і Сербія. Але Белград засуджує згаданий референдум, про який уже говорили й раніше.

Сербія під тиском Європейського Союзу, до якого вона прагне вступити, веде переговори з Косовом із низки питань і офіційно не підтримує радикальної антикосовської позиції тамтешніх сербів.
XS
SM
MD
LG