Доступність посилання

ТОП новини

Янукович жорстко критикував бюджет… у процесі підписання


Київ – В Адміністрації Президента виступили з гострою критикою державного бюджету на 2012 рік. Причому сталося це після того, як Президент Віктор Янукович підписав цей документ і закон набув чинності. Проте, за словами першого заступника голови Президентської Адміністрації Ірини Акімової, глава держави вже найближчим часом ініціюватиме внесення змін до державного бюджету.

За словами першого заступника голови президентської адміністрації Ірини Акімової, підписаний Президентом державний кошторис «дуже важко назвати бюджетом розвитку», оскільки саме видатки на розвиток, передусім на якісні інвестиційні проекти, передбачені «в недостатній кількості». В останній момент практично всі видатки на національні проекти були урізані. За її словами, «це одна з причин, у зв’язку з якою Президент жорстко критикував бюджет у процесі прийняття рішення про його підписання».

У свою чергу радник Президента і керівник Головного управління з гуманітарних та суспільно-політичних питань Ганна Герман зазначає, що Державний бюджет 2012 року повинен передбачати окрему статтю на розвиток української мови, а не в блоці з іншими гуманітарними програмами. За її словами, «в цьому бюджеті буде менше прозорості, більше можливостей для корупції, для непрозорих рішень, для ручного розподілу коштів, ніж було в минулому».

Чечетов пропонує почекати навої газової угоди

Натомість перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає: раз Президент підписав закон про бюджет, то в цілому державний кошторис його задовольняє.
Якби були радикальні суттєві зауваження, Президент би його не підписав
Михайло Чечетов

«Якби були радикальні суттєві зауваження, Президент би його не підписав. Отже, радикальних зауважень не було. З іншого боку, якби в мене спитали:а ти задоволений бюджетом? – то я б сказав:і я незадоволений. Якби я один його складав, то по-іншому склав би. Але у нас 450 депутатів. З них десь 260 – у більшості. І є різні люди, які в різних галузях працюють. Там також треба витримати баланс інтересів», – розповів координатор фракції регіоналів в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку Михайла Чечетова, найдоцільніше вносити зміни до бюджету після того, як буде укладено нову газову угоду і російський газ стане дешевшим.

«Договір ми підпишемо, і тоді отримаємо додатковий ресурс», – запевняє він.

На Банковій «переводять стрілки» – Ляшко

Заступник голови бюджетного комітету позафракційний Олег Ляшко вважає критику на адресу бажанням глави держави дистанціюватися від непопулярних дій уряду.
Уряд не врахував побажання Президента, то той би не підписав бюджет або дав би команду більшості не голосувати
Олег Ляшко

«Думаю, це насправді гра у відволікання уваги: хороший Президент і поганий уряд. Бо насправді ми живемо в країні, де Президент – головна дійова особа, зокрема, і у виконавчій владі. Якби насправді уряд не врахував побажання Президента, то той би не підписав бюджет або дав би команду більшості не голосувати. А так це гра спрямована на те, щоб перевести весь негатив на уряд», – зазначає Олег Ляшко в інтерв’ю Радіо Свобода.

На його думку, переписати бюджет можна і не чекаючи нової ціни російського газу, а натомість скоротити витрати на утримання органів влади. Адже, за словами народного депутата, лише на чартерні перельоти для чільних урядовців передбачені 200 мільйонів гривень.

Під час розгляду та ухвалення бюджету-2012 опозиція розкритикувала документ за надмірні витрати на утримання органів влади та урізання соціальних пільг.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG