Доступність посилання

ТОП новини

Що євродепутату можна, а що ні: відповіді у новому «кодексі поведінки»


Брюссель – З 1 січня набув чинності перший в історії Європейського парламенту «кодекс поведінки євродепутата». Відтепер, кожен парламентар буде зобов’язаний відмовлятися від діяльності на користь лобістів, причому навіть після завершення мандату народного обранця. Їм буде заборонено приймати будь-які грошові «компенсації» та подарунки вартістю понад 150 євро. За порушення цих та інших положень кодексу, для євродепутата передбачена система покарань. Щоправда, до в’язниці справа не дійде.

Безкоштовні подорожі та готелі, подарунки та «винагороди» за відстоювання інтересів тих чи інших бізнес-компаній – все це у діяльності європейського депутата офіційно заборонили. Новий кодекс поведінки був ухвалений на останній сесії у Страсбурзі і базований на принципах етики й прозорості. Нині кожен член Європарламенту має чітко знати, що йому можна, а що ні.

Депутат від Британії Діана Валліс була однією з тих, що працювали над створенням цього, так би мовити, «кодексу честі».

«Тепер у нас буде послідовна система, згідно з якою депутати будуть змушені декларувати їхні інтереси поза межами (парламенту – ред.), а також система контролю цього», – каже європарламентар.

Ким і де працював до депутатства

Хоча публічно декларувати свої прибутки депутати були змушені й раніше, тепер їм доведеться ще й надавати інформацію про свою професійну діяльність упродовж трьох років, що передували виборам. Будь-які грошові підтримки збоку, включно з тими, що можуть породжувати конфлікт інтересів, депутати повинні оприлюднювати. Порушення цього правила може навіть призвести до позбавлення повноважень парламентаря.

Італійський євродепутат Карло Касіні, що був доповідачем з цього питання, пояснює, у яких випадках можна погоджуватися на фінансову компенсацію, а у яких – ні, на власному прикладі.

«Скажімо, мене запрошують на конференцію щодо Європи, щоб я розповів про роботу Європарламенту у подоланні економічної кризи. Згодом вони мені відшкодовують витрати на дорогу, проживання. Інша ситуація – мене запрошують на чемпіонат світу з футболу. У цьому випадку це дарунок. А у попередньому – ні», – пояснює Касіні.

Загалом депутатський кодекс поведінки забороняє приймати подарунки, вартість яких перевищує 150 євро.

Найбільша кара – втрата довіри

Але чим ризикує європейський парламентар, який порушує ці правила?

Самі представники парламенту кажуть, що найтяжчим для них покаранням стала б втрата політичної довіри.

«Це можуть бути тільки санкції, які Європарламент може застосувати, – додає Карло Касіні. – Він не має повноважень ув’язнювати, бо це робота суддів. Він не може сам позбавити депутатського мандату, бо цю людину обрали громадяни. Єдине, що він може,– застосувати економічні санкції з приводу добової грошової підтримки».

У самому зведенні правил вказані такі види покарань, як тимчасові відсторонення від депутатської діяльності або позбавлення функцій доповідача з тих чи інших питань.

Інформація про кожну санкцію при цьому буде опублікована на офіційному сайті Європейського парламенту. Британський депутат Діана Валліс каже, що це буде «червоним світлом», що для присоромлення депутатів-порушників «горітиме» на веб-сторінці.

Характерно, що навіть колишніх депутатів, які стають лобістами у якійсь із галузей, прямо пов’язаних із Євросоюзом, теж будуть позбавляти «депутатських надбавок» та пенсій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG