Доступність посилання

ТОП новини

Збройні сили США стануть менші і більш потужні – Руді де Ліон


Руді де Ліон
Руді де Ліон
Президент США Барак Обама оголосив про важливі зміни у політиці щодо збройних сил країни, які мають стати меншими за обсягом, але більш боєздатними у виконанні стратегічної мети захисту держави. Проголошення нової військової стратегії припадає на час завершення війни за участі США в Іраку та близького закінчення участі в Афганістані. Радіо Свобода запитало з цього приводу у колишнього заступника міністра оброни США, а нині провідного військового експерта Центру американського прогресу у Вашингтоні Руді де Ліона, чи дивують його плани Міністерства оброни США скоротити сотні мільярдів доларів свого бюджету, скоротити особовий склад і модернізуватися.

– Параметри, що обговорювалися тепер, мають на меті скорочення у наступні 10 років понад 487 мільярдів доларів оборонного бюджету, і це обговорюється вже упродовж кількох місяців у Вашингтоні. Це наслідок бюджетної угоди минулої весни в Конгресі, тому Міністерство оборони працювало більшу частину літа і тепер оголосило про основні пункти нової стратегії. Таким чином, це тривало довго і було досить очікуваним.

– В оголошуваних змінах стратегії та скорочення збройних сил президент Барак Обама наголосив, що це дозволить США «уникати повторів помилок минулого, коли наші збройні сили виявлялися погано підготовленими на майбутнє». Що він мав на увазі під цим?

– Одне – це те, що після двох останніх воєн і періоду фактично необмежених витрат на оборону все одно лишилися серйозні незадоволені потреби для підтримки військ у бойових діях, головним чином у технологічних засобах, у першу чергу для захисту від саморобних мін в Іраку. Тому одна з проблем полягає в тому, щоб наявні технології для військ відповідали тому, з чим бійці можуть справді зіткнутися в бою, щоб постачання такого обладнання відбувалося оперативніше. І друге, на мою думку, про що йшлося в коментарях президента Барака Обами та міністра оборони Леона Панетти, – це більше зосередження на конкретних воєнних цілях і відхід від моделі окупації країни протягом 10 років задя операцій налагодження стабільності.

– Одним із головних елементів змін у військовій стратегії є необхідність для Вашингтона звернути особливу увагу на Китай та його військові здобутки, а також на загрозу Ірану. Тепер флот і авіація мають більше зосереджуватися в Тихому океані й Ормузькій протоці, яку погрожував блокувати Іран. Що ж такого робить Китай, що примушує США змінювати свої військові пріоритети?

– Я вважаю, що ми спостерігаємо за Китаєм розвиток унікальної стратегії оборони, стратегії «недопущення», яка має на меті підірвати технічні можливості, що їх нині мають війська США – літаки, кораблі. Вони ще не готові, але ясно, що китайці мають на увазі космос, кіберпростір, використання систем, які б серйозно погіршували функціонування дальньої авіації, ядерних авіаносців. Це ціла стратегія, на якій китайці зосередилися тепер, бо Америка завжди була Тихоокеанською потугою, Тихий океан став нині одним із головних маршрутів торгівлі для всього світу. Азійський ринок є дуже мобільним і перспективним, і для США важливо і далі забезпечувати в регіоні більшу стабільність та безпеку. А там відбуваються деякі унікальні речі, і саме їх мав на увазі міністр оборони Панетта, коли говорив про необхідність змінитися і пристосуватися.

– Насамкінець, як зміни військової стратегії США будуть розцінювати за кордоном, не лише американські союзники, а й уряди, що не настільки дружні до США? Вони розцінять це як іще одну ознаку зменшення стратегічної ролі Америки, поряд із економічними проблемами США, чи як розумніше стратегічне планування на майбутнє?
Бажання завдати шкоди Америці треба добре обдумати, перш ніж іти на це

– Зміни, направлені на відновлення сильної економічної бази нашої країни, яка завжди була міцною основою нашої національної безпеки і наших військових можливостей, – ось необхідні кроки. А супротивникам США акція проти бін Ладена, акції проти інших терористів уже показали, що військові можливості Америки величезні і що коли хтось має бажання завдати шкоди Америці, її військовим, то має добре подумати, перш ніж іти на це.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG